Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε

Ο παραλογισμός των ΜΜΕ και η αποχαύνωση που προσφέρουν απλόχερα

  09/06/2008 | 855 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Ο παραλογισμός των ΜΜΕ και η αποχαύνωση που προσφέρουν απλόχερα

Δυστυχώς φτάσαμε ΚΑΙ σε αυτό.
Την ημέρα (8-6-2008) που το 1/3 των συμπολιτών μας ήταν στους δρόμους λόγω του μεγάλου σεισμού, την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας έκλαιγαν πάνω από τα ερείπια των σπιτιών τους , την ώρα που στα νοσοκομεία ο πόνος σου έκοβε την ανάσα, την ώρα που οικογένειες ζούσαν το δράμα τους και θρηνούσαν τους νεκρούς τους, αθώα θύματα του Εγκέλαδου, ...ΑΥΤΗ την ώρα, κάποιοι παντελώς ανεύθυνοι, ζητούσαν να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του -υπόδικου προ της δολοφονίας του, για εμπορία ναρκωτικών- ...Νίκου Σεργιανόπουλου.

Συγκεκριμένα στην έναρξη της εκπομπής «So You Think You Can Dance», η κ. Εβελίνα Παπούλια πήρε την πρωτοβουλία και με τρεμάμενη φωνή ζήτησε να σηκωθεί όρθιος ο κόσμος για...να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του ηθοποιού!

Μετά από αυτό και αφού έπεσαν οι τίτλοι έναρξης, εμφανίστηκε η παρουσιάστρια με...χαμόγελο να πει: «σήμερα το μυαλό μας θα είναι στους σεισμόπληκτους…..»!

Η στάση τους με έκανε να αισθανθώ αγανάκτηση και να αναρωτηθώ: ….Υπάρχει κανείς σ` αυτόν τον…«χώρο», που δεν έχει ….την παθολογική εξάρτηση που αποθανόντος;

Η παθολογία αυτή εντοπίζεται στο σύνολο σχεδόν της «εικαζόμενης» λειτουργίας των ΜΜΕ.

Ως πότε ως κοινωνία θα ανεχόμαστε αυτό το…ξενέρωτο life style που διαμορφώνει αντιλήψεις και συνειδήσεις;

Ως πότε ένα σύστημα ζωής και αξιών θα υποβαθμίζεται από ένα «τσούρμο» -γιατί περί πραγματικού «τσούρμου» πρόκειται- εξαρτημένων ανθρώπων από διάφορες παθολογικές καταστάσεις;

Ως πότε τα...γαλαντόμα show, τα τηλεπαιχνίδια, τα μεσημεριανά...αποφάγια και τα μεταμεσονύχτια…Δρομοκαΐτεια θα δηλητηριάζουν το νου και τη σκέψη μας;

Ως πότε η έννοια του παραλογισμού στα λόγια και τις πράξεις θα είναι καθημερινό φαινόμενο στην πλειονότητα των ΜΜΕ;

Ζούμε στην εποχή όπου ο μεγαλοβιομήχανος του Τύπου δεν χρειάζεται να κατευθύνει και να δίνει εντολές στους συντάκτες, για ένα θέμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τους σκοπούς του, διότι εκείνοι συμμορφώνονται από…. μόνοι τους.

Όσο πιο χυδαία, τόσο πιο εργοδοτικά. Όσο πιο αποχαυνωτικά, τόσο πιο συμμετοχικά.

Το κακό όμως είναι ότι κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να μπει σε μια πνευματική αντίσταση.

Κανείς από τους μεγαλοκαρχαρίες των ΜΜΕ δε έλαβε υπόψη του και δεν προβληματίστηκε από την έρευνα «Προσδοκίες και Απόψεις των Πολιτών για την ΕΚΕ και τον Ρόλο των ΜΜΕ απέναντι στη Δημοκρατική Κοινωνία και το Περιβάλλον» την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Πάντειο, όπου η κ. Μπέττυ Τσακαρέστου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο αποκάλυψε:
«Οι Έλληνες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχουν τα ΜΜΕ στη δημόσια ζωή και την κοινωνία (90,5%) και προτάσσουν ως πολύ σημαντικό το θέμα της υπευθυνότητας των ΜΜΕ απέναντι στην κοινωνία (95,7%).
Έχουν δε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα των Μέσων (ως πολίτης αισθάνομαι ότι μπορώ να καταλάβω πότε οι ειδήσεις είναι ανακριβείς και μεροληπτικές 91,8%)».

Δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε καν το υπάρχον Σύνταγμα που επιτάσσει:
Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο τού κράτους...

Ο άμεσος έλεγχος τού Κράτους, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, την εξασφάλιση τής ποιοτικής στάθμης τών προγραμμάτων, καθώς και τον σεβασμό τής αξίας τού ανθρώπου...

Πως όμως να τα λάβουν υπόψη τους και να συμμορφωθούν, όταν η αναβάθμιση τού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου σε συνταγματικό θεσμό, ήταν απλώς μια καλή πρόφαση ενδιαφέροντος τής Πολιτείας.

Και λέω πρόφαση ενδιαφέροντος, γιατί τι άλλο μπορεί να είναι από την στιγμή που απασχολεί 20 άτομα έναντι των 300 του αντιστοίχου Γαλλικού!

Ο σκοπός των σημερινών Μ.Μ.Ε. είναι απλώς να ναρκώνουν το μυαλό των πολιτών.

Να μειώνουν την ικανότητα μας να σκεπτόμαστε!!!

Πηγή: politis-gr.blogspot.com

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
 • Ένα σύντομο σχόλιο για τον σεισμό τής Ιαπωνίας και την δημοσιογραφική ασχετίλα
 • Το Δημόσιο, το «μη Δημόσιο» και η «αξιοκρατική» ΕΡΤ
 • Η βιομηχανία του εβραϊκού Ολοκαυτώματος
 • Εξουσία και μάζα
 • Δημοσιογραφικές απάτες και...«πατάτες» - Ε, αφού το έγραψαν οι εφημερίδες και το είπε η τηλεόραση, έτσι θα είναι...


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.
  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
  Εικονίδια
  (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
  🙂
  &#x1F642;
  🙁
  &#x1F641;
  😉
  &#x1F609;
  😄
  &#x1F604;
  😜
  &#x1F61C;
  😠
  &#x1F620;
  🙄
  &#x1F644;
  😎
  &#x1F60E;
  😕
  &#x1F615;
  😵
  &#x1F635;