Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε

Ελληνικά blogs - Είναι οι «ιερές αγελάδες» του διαδικτύου;

  17/01/2009 | 715 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Με αφορμή το εξώδικο που εστάλη πρόσφατα στο ιστολόγιο «Τρωκτικό» από την Nova, ακούστηκαν πολλές απόψεις.
Οι περισσότερες (αν όχι όλες) ήταν επικριτικές για την Nova.
Κάποιοι έκαναν και παραλληλισμό με την περίπτωση του blogme.gr.
Κάποιοι άλλοι είπαν λίγο ή πολύ «κάτω τα χέρια απ' τα blogs».

Θα κάνω κάποια προσωπικά σχόλια, χωρίς να θέλω να επικεντρωθώ ειδικά στο συγκεκριμένο ιστολόγιο, για το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν έχω πλέον την καλύτερη γνώμη. Το γιατί, το έχω διατυπώσει σε παλαιότερα θέματα και δεν είναι της στιγμής να το αναλύσω εκ νέου.

Θα ήθελα να ξεκινήσω απ' το τελευταίο.
Τι πάει να πει «κάτω τα χέρια απ' τα blogs»; Έχουν κάποιο είδος άτυπου ή θεσμοθετημένου ασύλου; Είναι οι «ιερές αγελάδες» του διαδικτύου;
Έχει καμία σχέση η ενέργεια του «Τρωκτικού» με την ελευθερία του λόγου και την διακίνηση ιδεών;
Και δράττομαι εδώ της ευκαιρίας να κάνω το ρητορικό ερώτημα που αφορά γενικώς τα ιστολόγια: Πως γίνεται αντιληπτή από αρκετούς αυτή η ελευθερία του λόγου; Σαν ασυδοσία του λόγου, συνοδευόμενη πολλές φορές κι από ακατάσχετο υβρεολόγιο;
[note]Ανοίγοντας μια παρένθεση εδώ, πριν λίγες ημέρες, επικοινώνησε με το παρών ιστολόγιο μια δικηγόρος και πολιτεύτρια, η οποία εμφανίζεται συνήθως στα τηλεοπτικά δελτία του Άλτερ. Η αιτία ήταν ένα κείμενο που έχει αναρτηθεί εδώ και σχολιάζει κάπως αιχμηρά, μια συγκεκριμένη θέση της κυρίας αυτής, όπως αυτή εκφράστηκε στην τηλεόραση.
Η κυρία αυτή, με έναν ομολογουμένως ευγενέστατο τρόπο (αν και εμμέσως πλην σαφώς, μέμφθηκε την ανωνυμία μου), ζήτησε την διαγραφή της συγκεκριμένης ανάρτησης, καθώς όπως υποστήριξε την προσβάλλει και επικαλέστηκε την ασφυκτική και γρήγορη ροή του τηλεοπτικού χρόνου, που πολλές φορές δεν επιτρέπει την ομαλή έκφραση της σκέψης.
Η αλήθεια ήταν, πως ο τίτλος του θέματος, ήταν κάπως χλευαστικός. Σίγουρα όμως δεν ήταν υβριστικός.
Εν πάσει περιπτώσι, θεώρησα πως θα ήταν πρέπων απ' την πλευρά μου να λάβω υπ' όψιν την ευαισθησία της δικηγόρου και διόρθωσα τον τίτλο του θέματος, χωρίς όμως να αλλοιώσω το περιεχόμενό του.
Αφού της εξήγησα ευγενικά, πως σχολιάστηκε η ενέργεια κι όχι το πρόσωπο, το οποίο δεν γνωρίζω, έκανα σαφές πως η ανάρτηση δεν θα διαγραφεί, καθώς αυτό συνιστά λογοκρισία κι αυτοφίμωση (πράγματα για τα οποία υποτίθεται ότι δεν μπορεί να συμφωνεί ως πολίτης και πολιτικός μιας δημοκρατικής κοινωνίας).
Εν τέλει και κλείνοντας την παρένθεση, της πρότεινα, σε περίπτωση που εξακολουθεί να πιστεύει ότι δυσφημείται με την συγκεκριμένη ανάρτηση και υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, τις οποίες σαν νομικός τις γνωρίζει καλύτερα από εμένα, να ακολουθήσει την νόμιμη δικαστική οδό.[/note]

Όσον αφορά τον παραλληλισμό του περιστατικού του «Τρωκτικού» με την υπόθεση του blogme.gr, είναι να απορεί κανείς, με τις ομοιότητες που βρήκαν αρκετοί.
Το blogme.gr μηνύθηκε (κακώς και αδίκως φυσικά) για έναν σύνδεσμο ροής RSS το περιεχόμενο του οποίου δεν ήταν δυνατόν να ελέγχει.
Το «Τρωκτικό» δημοσίευσε ενσυνείδητα έναν σύνδεσμο που γνώριζε ότι οδηγούσε ευθέως σε παράνομο υλικό.
Που ακριβώς λοιπόν έγκεινται οι ομοιότητες;

Κλείνοντας. με τις επιδοκιμασίες και αποδοκιμασίες σε «Τρωκτικό» και Nova αντίστοιχα, που εκφράστηκαν μέσα από διάφορα blogs (και τις οποίες το «Τρωκτικό» έσπευσε να χρησιμοποιήσει με έναν φτηνό και παιδιάστικο τρόπο), θα κάνω μια συρραφή και θα επαναλάβω κάποια (ρητορικά βεβαίως) ερωτήματα και θέσεις που εξέφρασα και σε ανάλογη συζήτηση στο ιστολόγιο olympia.gr:

Αν π.χ. εσύ έχεις γράψει ένα βιβλίο το οποίο πωλείται μόνο στα βιβλιοπωλεία κι έρθω εγώ αύριο και δώσω ένα λινκ, απ’ όπου οι φτωχοί, πλην όμως διψασμένοι για διάβασμα αναγνώστες, πάνε και το κατεβάσουν δωρεάν, τι θα πεις;

 

Να το θέσω κι αλλιώς;
Πως θα σου φαινόταν εσένα, που πληρώνεις κανονικά τη συνδρομή σου, να γνωρίζεις ότι την ίδια στιγμή, οι πάντες μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν και ΠΑΡΑΝΟΜΑ την ίδια εικόνα με σένα (το ότι είναι χαμηλότερης ποιότητας, δεν ακυρώνει την παρανομία).

 

Αυτοί που διανέμουν το παράνομο λινκ δεν έχουν καμία ευθύνη;
Γιατί μ’ αυτό το σκεπτικό, στο εμπόριο ναρκωτικών, ο μοναδικός υπεύθυνος είναι ο έμπορος κι όχι και τα «βαποράκια» (κάθ’ υπερβολή βέβαια ο παραλληλισμός).
Να σε πληροφορήσω (αν δεν το γνωρίζεις), ότι πριν λίγο καιρό, ένα απ’ τα μεγαλύτερα ελληνικά «warez-sites», το greekzlive.com υποχρεώθηκε να κατεβάσει απ’ τη σελίδα του όλους τους συνδέσμους που οδηγούσαν σε ελληνικά μουσικά CD κλπ., προκειμένου να αποφύγει τις μηνύσεις.
Λεπτομέρεια: Οι σύνδεσμοι δεν οδηγούσαν σε αρχεία που ήταν αποθηκευμένα στον σέρβερ του, αλλά στο πασίγνωστο RapidShare. Σε κάποιον τρίτο δηλαδή.
To .com, όπως βλέπεις, ουδόλως το προστάτεψε.

 

Όταν κάνεις μαλακία, είναι ανέντιμο να βάζεις μπροστά κι ως επιχείρημα τους (όντως πολλούς) αναγνώστες σου. Βγες στα ίσα και πες «εντάξει φίλε, έχεις δίκιο, δεν γνώριζα (λέμε τώρα), δεν θα ξαναγίνει, mea culpa» και μην πουλάς φτηνούς λεονταρισμούς και νταηλίκια, απ’ την στιγμή ειδικά που γνωρίζεις ότι δε σε παίρνει.

 

Ας μην τα αγιοποιούμε όλα στην ελληνική «μπλογκόσφαιρα» και κυρίως μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

 

Φιλικά.

 

Υ.Γ. Ούτε της ΝΟVA είμαι, ούτε και συνδρομητής της.

«Μέτρον άριστον», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και πολύ φοβάμαι ότι αυτό το μέτρο αρχίζουμε και το υπερβαίνουμε σιγά σιγά (αν όχι όλοι, αρκετοί από εμάς)...
Νομίζω ότι είναι καιρός πλέον ν' αρχίσουμε να κάνουμε σιγά σιγά την αυτοκριτική μας, αν δεν θέλουμε να περιέλθουμε σε υπόληψη, αντίστοιχη των σημερινών ΜΜΕ.

Υ.Γ. Οι απόψεις είναι προσωπικές και το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αναλαμβάνω αυθαίρετα την εκπροσώπηση κάποιων άλλων. Είναι καθαρά λεκτικό σχήμα λόγου.

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
 • Το συγκρότημα «Sabaton», το φιλελληνικό μουσικό κομμάτι «Coat of Arms», και η εθνική παράκρουση
 • Τρωκτικό: Στιγμές γέλιου - Πως ο πρόεδρος της «Χρυσής Αυγής», έγινε πρόεδρος των...Πακιστανών της Αθήνας
 • Έκλεισε το Τρωκτικό και κάτι τρέχει στα γύφτικα
 • Οι ερασιτέχνες δημοσιογράφοι-bloggers δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα
 • Ελληνικά blogs και σάτιρα - Υπάρχουν και κάποια όρια


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.
  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
  Εικονίδια
  (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
  🙂
  &#x1F642;
  🙁
  &#x1F641;
  😉
  &#x1F609;
  😄
  &#x1F604;
  😜
  &#x1F61C;
  😠
  &#x1F620;
  🙄
  &#x1F644;
  😎
  &#x1F60E;
  😕
  &#x1F615;
  😵
  &#x1F635;