Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Ελληνικά blogs και σάτιρα - Υπάρχουν και κάποια όρια

  28/01/2009 | 1.043 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου μια ανάρτηση ενός σχετικά γνωστού σατιρικού ιστολογίου που μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Δεν έχει σημασία ποιο.
Θα πρέπει να πω, ότι προσωπικά μέχρι τώρα βρήκα αρκετά πετυχημένη την σάτιρα του συγκεκριμένου ιστολογίου, αν και έχει μόνιμους στόχους και μέχρι χθες το είχα και στους συνδέσμους των ελληνικών blogs στην παράπλευρη στήλη. Πιστεύω όμως ότι υπερέβει τα εσκαμμένα, όταν στην προσπάθειά του να σατιρίσει για μια ακόμη φορά αυτούς τους στόχους, άγγιξε τα όρια της ανηθικότητας.
Η, ας μου επιτραπεί να την χαρακτηρίσω, μικρόψυχη ανάρτηση, χρησιμοποίησε ως συστατικό της υποτιθέμενης σάτιράς του, την άτυχη Βουλγάρα Κωνσταντίνα Κούνεβα, μόνο και μόνο για «χτυπήσει» τους «αντιεξουσιαστές» και να εκδηλώσει την αντίθεσή του στην μετανάστευση.
Ας σημειωθεί εδώ, ότι ο γράφων, είναι ένας απ' αυτούς που πιστεύει ότι θα πρέπει να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην αθρόα (λαθρο)μετανάστευση και να γίνει ένα «ξεσκαρτάρισμα» στους ήδη πάμπολλους, για τα ελληνικά δεδομένα, υπάρχοντες μετανάστες και να μπει επιτέλους μια τάξη όσον αφορά την νομιμότητα.
Το ότι οι όποιοι αυτοαποκαλούμενοι «αντιεξουσιαστές» και αριστεριστές, έσπευσαν να καπηλευτούν την τραγική περίπτωση της Κούνεβα, λόγω της ιδιότητάς της (μετανάστρια), αυτό σημαίνει ότι αυτόματα η Κούνεβα και η όποια Κούνεβα καθίσταται αυτόματα αντικείμενο επίθεσης (έστω και «σατιρικής») απ' όσους αντιτίθενται στους «αντιεξουσιαστές» και στους μετανάστες;
Οδηγούμαστε δηλαδή στην λογική, ο φίλος του εχθρού μου είναι κι αυτός εχθρός μου;
Τι φταίει η Κούνεβα ρε παιδιά; Ακόμα και παράνομη μετανάστρια να ήταν (που δεν είναι), αντιλαμβάνεστε σε τι κατάσταση έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή; Η γυναίκα ήρθε στην Ελλάδα λόγω του άρρωστου παιδιού της και κατέληξε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα (δηλαδή με το ένα πόδι στον τάφο), κατά πάσα πιθανότητα λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.
Μόνη της εκλέχτηκε στην ηγεσία του σωματείου της; Μήπως την εξέλεξαν οι Έλληνες συνάδελφοί της; Για τα δικά της δικαιώματα αγωνίζονταν μόνο ή για όλων των συναδέλφων της; Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που τους αρέσει να δουλεύουν για 500-600 €; Εσείς αγαπητοί ιστολόγοι που μπήκατε στον πειρασμό να την «σατιρίσετε», αλλά κι εσείς που διαφημίζετε την σάτιρα του συγκεκριμένου ιστολογίου και τώρα κατάπιατε τη γλώσσα σας, έχετε σηκωθεί απ' το κρεβάτι σας ή τον υπολογιστή σας, για να πάτε να δουλέψετε για τόσα χρήματα και κάνοντας μάλιστα αυτή τη δουλειά;

Σε τι διαφέρει άραγε, αυτού του είδους η «σάτιρα», από την υποτιθέμενη «σάτιρα» του Λαζόπουλου;
Η ιδεολογία δηλαδή και οι όποιες θέσεις μας, προηγούνται της ανθρωπιάς;
Και για να καταλήξω: Ρε παιδιά, νιώστε λίγο...


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Υπάρχει Θεός; (Ρόουαν Άτκινσον)
 • Χαρείτε! Είναι διαταγή! (Περί εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας)
 • Τουρκοκρατία, παπάδες και ραγιάδες: «Ομού με τους Τούρκους τους βαρούμεν»
 • Περί θανάτου (Τζορτζ Κάρλιν)
 • Περί Θεού και θρησκείας (Τζορτζ Κάρλιν)


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.