Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Ιστορίες τρέλας τού νεοελληνικού κράτους: Οι Άγγλοι «τσιφλικάδες» Μπέικερ και το διάβημα τού...πλατάνου

  23/10/2011 | 1.188 εμφανίσεις | Σχολιασμός

ΠλάτανοςΚατά τα πρώτα χρόνια τής δημιουργίας τού νεοελληνικού κράτους, που ακολούθησαν την Επανάσταση τού 1821, μεγάλες εκτάσεις τής ελληνικής επικράτειας, που προηγουμένως ανήκαν σε Οθωμανούς, περιήλθαν σε χέρια λίγων κι εκλεκτών, οι οποίοι αγόραζαν την γη σε εξευτελιστικές τιμές από τούς μπέηδες και τούς αγάδες που αποχωρούσαν.

Εκεί εντοπίζεται και το νεοελληνικό φαινόμενο τής εδραίωσης και νομιμοποίησης τών τσιφλικιών και τών κολίγων, με τούς περιβόητους κοτσαμπάσηδες, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχασαν την δύναμη και την επιρροή πού είχαν επί Τουρκοκρατίας, αλλά τουναντίον βγήκαν ενισχυμένοι με τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν. Κάθε τσιφλίκι, ήταν κι ένα μικρό κράτος εν κράτει.

Στον ελληνικό χώρο όμως, δεν υπήρχαν μόνο γηγενείς κοτσαμπάσηδες που επωφελήθηκαν τού ξεπουλήματος τών υποχωρούντων Οθωμανών, αλλά κι αρκετοί εύποροι Έλληνες τής διασποράς, καθώς και ξένοι. Μεταξύ αυτών τών ξένων που βρέθηκαν να κατέχουν τεράστιες εκτάσεις γης τής ελληνικής επικράτειας «έναντι πινακίου φακής», ήταν και οι Μπέικερ, οικογένεια πολιτικών από την Αγγλία...

Ο Έντουαρτ Μπέικερ, το 1832, αγόρασε συνεταιρικά με τον Ελβετό τραπεζίτη Καρλ Μίλερ, από τον Αχμέτ αγά μια έκταση περίπου 80.000 στρεμμάτων στην βόρεια Εύβοια, Συγκεκριμένα, αγόρασε ολόκληρο το χωριό Αχμέταγα (σημερινό Προκόπιο), καθώς και την γύρω περιοχή. Όπως και οι υπόλοιποι τσιφλικάδες, έτσι κι ο Μπέικερ, δημιούργησε ένα φέουδο, το οποίο είχε τούς δικούς του νόμους. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο τού Γιάννη Σκαρίμπα, «Το 1821 και η αλήθεια», καθιέρωσε το ελάφι ως οικόσημο, απαιτούσε να σηκώνονται όρθιοι οι χωρικοί όταν περνούσε από μπροστά τους και τούς υποχρέωνε να τον αποκαλούν «αφέντη». Πολλοί απ' αυτούς τούς κολίγους χωρικούς, ήταν αγωνιστές τής Επανάστασης, που αρνούνταν να δεχθούν ακόμα έναν τέτοιον «αφέντη». Αναγκάζονταν λοιπόν να φύγουν και την θέση τους έπαιρναν Αρβανιτόβλαχοι τής Πίνδου, που καταφεύγαν στην περιοχή κυνηγημένοι από τούς Τούρκους.

Όταν πέθανε ο Έντουαρτ Μπέικερ, την διαχείριση τού τσιφλικιού, ανέλαβε η νύφη του, Ειρήνη Νόελ -σύζυγος τού ολυμπιονίκη γιου του, Φίλιπ. Η Ειρήνη Νόελ (η οποία, ως νοσοκόμα τού Ερυθρού Σταυρού, υπήρξε για κάποιο διάστημα ερωμένη τού Ίωνα Δραγούμη), το πήγε ένα βήμα παραπέρα: Καθιέρωσε ως επίσημη γλώσσα τού τσιφλικιού την...αγγλική, ενώ δεν παρέλειπε να υψώνει στο αρχοντικό της και την σημαία τής Αγγλίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πως αντιμετώπιζαν το ελληνικό κράτος οι ξενόφερτοι φεουδάρχες, αποτελεί κι το ακόλουθο περιστατικό: Στην περιοχή Τσίγκα, περνούσε δρόμος μέσα από το κτήμα τών Μπέικερ. Σε κάποιο σημείο τού δρόμου αυτού, υπήρχε ένας πλάτανος ο οποίος παρεμπόδισε την διέλευση τών αυτοκινήτων, σε βαθμό που να την καθιστά επικίνδυνη, καθώς δίπλα υπήρχε ποτάμι. Ο νομομηχανικός που βρέθηκε εκεί για να εκτιμήσει την κατάσταση, πρότεινε την αυτονόητη λύση τής κοπής τού πλατάνου. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατόν, καθώς ακολούθησε...διάβημα(!) τής αγγλικής πρεσβείας προς το ελληνικό κράτος και η κοπή τού πλατάνου ματαιώθηκε!

Βεβαίως, τέτοια εξευτελιστικά περιστατικά δεν ήταν άγνωστα και πρωτοφανή στην ιστορία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αρκεί να θυμηθεί κάποιος τις υποθέσεις «Πασίφικο» και «Νίκολσον», όπου καταλαβαίνει κάποιος εύκολα, ποιος ήταν το «αφεντικό» στην «ανεξάρτητη» Ελλάδα...


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Μαρίνος Αντύπας (1872-1907) - Ο διαφωτιστής των κολίγων
 • Περί προσφύγων, ακτημόνων, εκκλησιαστικής περιουσίας και απαλλοτριώσεων
 • Η απάντηση τής μάνας τού Γρηγόρη Αυξεντίου στον Γιώργο Καρατζαφέρη, που ζητά να δώσουμε και κώλο αν χρειαστεί
 • Κωνσταντινούπολη ή Ιστανμπούλ;
 • Μνημείο ραγιαδισμού: Η υπόθεση του Άγγλου διπλωμάτη Άρθουρ Νίκολσον κι ο εξευτελισμός του ελληνικού κράτους


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.