Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Περί Al Jazeera, CNN και μιας...«κολοβής» φωτογραφίας

  13/12/2011 | 834 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Έπεσα σήμερα σε ένα άρθρο, με τον τίτλο «Χαρακτηριστικό παράδειγμα προπαγάνδας… Τρία διαφορετικά κανάλια έδειξαν την ίδια φωτογραφία αλλαγμένη..», που είναι αρκετά διαδεδομένο στο ξενόγλωσσο Διαδίκτυο και θα το βρείτε με τον τίτλο «How the Media can manipulate our viewpoint» (Σε ελεύθερη μετάφραση: «Πως τα ΜΜΕ μπορούν να χειραγωγούν τον τρόπο με τον οποίον βλέπουμε τα πράγματα»).

Αντιγράφω το κείμενο και την φωτογραφία, τα οποία υπάρχουν και σε άλλες ελληνικές ιστοσελίδες με διάφορους παραπλήσιους τίτλους και περιγραφές...

Η παρακάτω φωτογραφία έχει προβληθεί από 3 διαφορετικά κανάλια, όμως σε κάθε κανάλι της δίνουν και άλλη ερμηνεία!

 

Άλλη μια απόδειξη ότι τα ΜΜΕ προβάλουν τα πάντα όπως θέλουν...

 

- To Al Jazeera απεικονίζει μέρος της φωτογραφίας...τη στιγμή πριν την στεγνή εκτέλεση ενός στρατιώτη.

 

- Το Imperiv Studio δείχνει ολόκληρη την φωτογραφία. Δηλαδή έναν στρατιώτη να σημαδεύει με το όπλο του...έναν στρατιώτη. Ενώ δίπλα του ένας τρίτος του δίνει νερό.

 

- Το δε «έγκυρο» και «αξιόπιστο» CΝΝ...πρόβαλε μέρος μόνο της φωτογραφίας. Όπου φαίνεται μόνο ο τρίτος στρατιώτης, να δίνει νερό με το παγούρι στον φανερά ταλαιπωρημένο άνδρα.

 

Al Jazeera, CNN και στρατιώτες

Σχόλια κι ενστάσεις
Αν και η προπαγάνδα τών ΜΜΕ είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη, εν τούτοις μ' αυτήν την ιστορία τής συγκεκριμένης φωτογραφίας, κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά...

Θα πρέπει να διευκρινιστεί κατ' αρχάς, πως η μεσαία φωτογραφία είναι αληθινή και υπάρχει σε διάφορες τοποθεσίες στο Διαδίκτυο (π.χ. εδώ).

Από κει και πέρα όμως, ακόμα κι αν παρακάμψει κάποιος την διχογνωμία περί τού ποιο αμερικανικό δίκτυο -υποτίθεται ότι- δημοσίευσε την «κολοβή» φωτογραφία (CNN ή FOX), υπάρχει και κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει τον καθένα: Κανένα σοβαρό ΜΜΕ, δεν θα τολμούσε να κάνει τέτοια χονδροκομμένη προπαγάνδα, δημοσιεύοντας μια πετσοκομμένη φωτογραφία, κάτι το οποίο ευλόγως θα δημιουργούσε την απορία, «και η υπόλοιπη φωτογραφία τί δείχνει και γιατί δεν εμφανίζεται;». Επιπροσθέτως, μια τέτοια κίνηση, θα φάνταζε εξαιρετικά ηλίθια, από την στιγμή, που ολόκληρη η φωτογραφία υπάρχει στο Διαδίκτυο και οι εκατέρωθεν προπαγανδιστικές εκδοχές θα κατέρρεαν πάραυτα.

Κατά δεύτερον, παρ' όλο που οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατονομάζονται, η οποιαδήποτε παραπομπή σε σχετικό βίντεο που θα αποδείκνυε τού λόγου το αληθές, απουσιάζει... Πράγμα, όχι και τόσο φυσιολογικό για την εποχή τού YouTube και δεδομένης τής δημοσιότητος τού θέματος.

Πιθανότατα λοιπόν, το όλο θέμα να είναι ένα ευφάνταστο δημιούργημα (παρ' όλες τις όποιες αγνές προθέσεις), που διαδόθηκε με τον γνωστό «παραδοσιακό» τρόπο: Μέσω αλυσιδωτού e-mail...


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Λάβετε θέση επί του χαμηλού ποιοτικού επιπέδου των δημόσιων θεαμάτων! Προσοχή όμως...
 • Περί της συνεργασίας μεταξύ Ναπολέοντα Ζέρβα και Γερμανών κατά την Γερμανική Κατοχή
 • Η βιομηχανία του εβραϊκού Ολοκαυτώματος
 • Εξουσία και μάζα
 • Δημοσιογραφικές απάτες και...«πατάτες» - Ε, αφού το έγραψαν οι εφημερίδες και το είπε η τηλεόραση, έτσι θα είναι...


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.