Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Το νομοσχέδιο ACTA, ο έλεγχος και η λογοκρισία στο Διαδίκτυο

  05/02/2012 | 1.792 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Όχι στο ACTA! Πολύς κόσμος αγνοεί το νομοσχέδιο ACTA, ή δεν έχει ακριβώς συνειδητοποιήσει τι σημαίνει και τι αντίκτυπο θα έχει στο Διαδίκτυο εφ' όσον ψηφιστεί. Το θέμα στην Ελλάδα δεν έχει πάρει την διάσταση που θα έπρεπε να πάρει, στον κυβερνοχώρο κυρίως, και όχι μόνο, παρ' όλο που είναι ένα ζήτημα που αφορά το 80% της Ελλάδας, το λιγότερο. Διότι, αν ισχύσουν τελικά αυτά μέτρα...έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες. «Μπάι μπάι» ίντερνετ... Το βασικότερο είναι, ότι πλέον θα έχουμε περάσει σε μια διαφορετική διάσταση Φασισμού και φίμωσης του λόγου...

Τί είναι η ACTA;
Η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), όπως δηλώνει και το όνομα, είναι μια «Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης/Απομίμησης». Στην πραγματικότητα όμως, είναι πολλά περισσότερα απ' ότι δηλώνει το όνομα. Η ACTA έχει παρόμοιο περιεχόμενο με τις απαράδεκτες SOPA και PIPA, που η εφαρμογή τους στις ΗΠΑ, ανεστάλη μετά από την παγκόσμια κατακραυγή.

Ποιοί την προωθούν;
Εταιρείες μεγαθήρια, όπως Pfizer, Monsanto, Time Warner, Sony, Walt Disney, Motion Picture Association of America κ.ά

Πού αποσκοπεί;
Αποσκοπεί στην επιβολή ενός πλαισίου για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την αντιμετώπιση των παραποιημένων προϊόντων («πειρατεία», παραχάραξη, αντιποίηση κ.λπ.), μέσω ποινικών κυρώσεων, οι οποίες παρακάμπτουν το νομοθετικό πλαίσιο των κρατών που το επικυρώνουν. Ουσιαστικά, επιδιώκεται ο έλεγχος π.χ. του Διαδικτύου, της καλλιέργειας, των φαρμάκων κ.ά, με εκφοβιστικές μεθόδους.

Τί σημαίνει πρακτικά αυτό;
Η ACTA, όσον αφορά το Διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, θα δώσει, κυρίως, στην μουσική, κινηματογραφική και εκδοτική βιομηχανία, ένα νομικό όπλο, με το οποίο θα μπορεί να ελέγχει το Διαδίκτυο, καθώς και τους ίδιους τους χρήστες. Το νομοσχέδιο ACTA, καθιστά τις Υπηρεσίες Παροχής Διαδικτύου (ISP), νομικά υπεύθυνες για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών στο Διαδίκτυο. Τα πρώτα μεγάλα θύματα αυτής της εξέλιξης, θα είναι ιστοσελίδες όπως η Google, η Βικιπαίδεια, το YouTube, το Facebook, το Twitter κ.ά., καθώς το υλικό που διακινείται σ' αυτές (μια φωτογραφία, ένα βίντεο κ.λπ.), από τα εκατομμύρια των χρηστών, μπορεί να επιφέρει βαρύτατες ποινικές κυρώσεις και σ' αυτές και στους χρήστες. Ο χρήστης, που πλέον, άμεσα ή έμμεσα, θα μοιράζεται αρχεία, τα οποία προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα, θα αντιμετωπίζει το φάσμα, ακόμα και της φυλάκισης, πολύ πιο έντονα -ή στην καλύτερη περίπτωση ποινές όπως πρόστιμα και κατάσχεση των «οργάνων του εγκλήματος» (π.χ. υπολογιστής) κ.ά. Ουσιαστικά πρόκειται για την επιβολή της αυτολογοκρισίας και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης.

Όσον αφορά άλλους τομείς, η ACTA βρίσκει εφαρμογή π.χ. σε βιομηχανίες φαρμάκων και τροφίμων, κι έτσι θα απαγορεύεται η κατασκευή αντιγράφων φαρμάκων (γενόσημα) και η χρησιμοποίηση κατοχυρωμένων σπόρων καλλιέργειας, κάτι που θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις, πρωτίστως σε φτωχές χώρες (δείτε εδώ, στην περίπτωση της Ινδίας, τι σημαίνει πρακτικά αυτό -βίντεο «Χρηματιστήριο τροφίμων»).

Για να γίνει πιο κατανοητή η παράνοια της ACTA, ας αναφερθεί ένα παράδειγμα, που είναι μέσα στο πνεύμα αυτού το νόμου: Αν ανεβάσετε, στο YouTube ή στο Facebook, ένα τραγούδι, ή ένα βίντεο με απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Mega ή από μια ταινία, είστε παράνομοι, για πολλούς και διάφορους ευνόητους λόγους, με πρώτον και κυριότερον την άνευ αδείας αντιγραφή, ενώ παράνομοι θα είναι τόσο ο διαδικτυακός τόπος που ανέβηκε το βίντεο, όσο και ο παροχέας. Παρομοίως, οι αγρότες, αν αγοράσετε και καλλιεργήσετε σπόρους της πανίσχυρης Μονσάντο (ή της όποιας Μονσάντο), δεν έχετε δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε τους νέους σπόρους που θα δημιουργηθούν από την σοδειά για την επόμενη καλλιέργεια, κι αυτό, επειδή οι νέοι σπόροι θεωρούνται προϊόν αντιγραφής των σπόρων της Μονσάντο, που τους έχει κατοχυρώσει σαν ευρεσιτεχνία (πατέντα). Για αυτές τις «παρανομίες» το «δίκαιο» της ACTA θα υπερισχύει του εκάστοτε αστικού δικαίου της χώρας που το ψήφισε. Μπορεί να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές, μα όχι μικρότερες.

Η Ελλάδα έχει ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο;
Ναι. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε διακριτικά (δηλ. στα μουλωχτά) για μερικά χρόνια και ψηφίστηκε και από την Ελλάδα στο Τόκιο, στις 26 Ιανουαρίου 2012, παρ' όλες τις ασαφείς διατυπώσεις, τα θολά όρια και τις ακραίες προβλέψεις. Έχει ψηφιστεί επίσης από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία κ.ά.

Από πότε ισχύει;
Το νομοσχέδιο δεν ισχύει ακόμα, καθώς, στην περίπτωση της Ελλάδας, θα πρέπει να εγκριθεί κι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο του 2012.

ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΑΦΕΣ, ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΚΑΙ Σ' ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟ «ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ», ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΣΤΙΚΟ ΜΥΘΟ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΑΣ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΗΚΕΙ: ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

Παραπομπές:
Stop ACTA!
Νομοσχέδιο ACTA.
Τί είναι η ACTA και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;
ACTA: Τι υπογράψαμε.
ACTA: Ιδιωτική ηλεκτρονική επιτήρηση.
Μια ανάλυση της ACTA.

Ελληνίς


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Μικρά και τριανταφυλλένια (4)
 • Μικρά και τριανταφυλλένια (3)
 • Συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης: Γιατί το Μνημόνιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό
 • Περί της ποινικοποίησης της άρνησης αναγνώρισης γενοκτονίας
 • Η Ελλάδα γίνεται Κίνα και με την βούλα - Ζήτω ο εκσυγχρονισμός!


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.