Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε

Greckoe – Ο σημαντικότερος Έλληνας ράπερ απ’ το Βερολίνο κατακτά τις καρδιές των Γερμανών με το «Typisch Griechisch», υπό τους ήχους μπουζουκιού κι ολίγον από φραπέ και…μαλάκα

  25/10/2008 | 1.738 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Κάτι σαν το «Γραικός» ή «Ελληνάρας» στην αργκό της γερμανικής πρωτεύουσας είναι το επίσημο προσωνύμιό του Greckoe, την οποία μιλούν κυρίως τα παιδιά των μεταναστών. Όμως το απόλυτο ψευδώνυμό του, είναι «Βόμβα», κι έγινε ευρύτερα γνωστός τον τελευταίο χρόνο και δείχνει να κατακτά τη μουσική σκηνή του Βερολίνου. Ο «Βόμβα» έχει πατέρα Γερμανό και Ελληνίδα μητέρα. Ο Greckoe θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γερμανικής χιπ – χοπ και έχει τραγουδήσει στο παρελθόν μαζί με τους γνωστούς ράπερ Sido, B-Thide και Alpa Gun.
Το «Typisch griechisch», «Χαρακτηριστικά ελληνικό», είναι το πρώτο του ατομικό άλμπουμ και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2008.

«Γεννήθηκα εδώ στο Βερολίνο, πηγαίνω και κάθε χρόνο στην Ελλάδα για διακοπές.
Όμως εδώ γεννήθηκα und hier bin ich halt aufgewachsen. Es ist wie zwei Herzen in einer Brust= εδώ μεγάλωσα, είναι σαν να έχεις δυο καρδιές στο στήθος σου» δηλώνει στα ελληνογερμανικά του ο Greckoe.

«Είναι σαν έχεις δύο καρδιές στο στήθος σου». Έτσι αισθάνεται και περιγράφει την ταυτότητα του ο Greckoe, στο δίγλωσσο κοκτέιλ που μιλούν πολλά παιδιά ελληνικής καταγωγής. Αυτό είναι και το θέμα στο τραγούδι «Είμαι Βερολινέζος».

«Είμαι Βερολινέζος»
Ο Greckoe διευκρινίζει όμως στο μικρόφωνο της Deutsche Welle πως ακριβώς το εννοεί:
«Είμαι εκατό τις εκατό Έλληνας. Οι Γερμανοί φίλοι μου επιμένουν βέβαια ότι δεν μπορεί να είμαι Έλληνας εφόσον γεννήθηκα στο Βερολίνο και ζω εδώ. Αυτό είναι σωστό. Όμως έχω Έλληνες γονείς και ελληνικό διαβατήριο. Αλλά αυτή η συζήτηση επαναλαμβάνεται συνεχώς και κάπου δεν με αφορά.
Εγώ μεγάλωσα σε μια πολυεθνική κοινωνία με Τούρκους, Ινδούς, Άραβες, Κροάτες.
Εμείς εδώ στο Βερολίνο δεν πρόκειται να παλέψουμε μεταξύ μας στο όνομα κάποιων ιστορικών διαφορών. Εμείς εδώ γεννηθήκαμε και έχουμε τα δικά μας προβλήματα».

Ο Greckoe γεννήθηκε πριν 22 χρόνια σε εργατική περιοχή του Βερολίνου με το όνομα Κώστας Τζίκας.
Σε ηλικία 10 χρονών ανακαλύπτει ότι ο προορισμός του είναι η μουσική ραπ. Από τα 13 του και μετά ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη μουσική γράφοντας αδιάκοπα και συνθέτοντας μουσική στο κομπιούτερ.
Εννοείται ότι για τους ράπερ είναι θέμα τιμής να συνθέτεις, να γράφεις και να τραγουδάς τα κομμάτια σου.
Για χάρη των γονιών του ο Greckoe πήγε σχολείο ως την προτελευταία τάξη λυκείου. Τότε όμως ένοιωσε τον εαυτό του ώριμο να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του μουσικού και διέκοψε οριστικά το σχολείο.
Αυτήν την πορεία του ο Greckoe την εξιστορεί στο κομμάτι «Η ιστορία μου».

Ή αλλάζεις ζωή, ή πας φυλακή
Συνήθως οι μουσικοί της ραπ κατάγονται, από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Η ραπ προέρχεται από παιδιά που έχουν μεγαλώσει στα σοκάκια και έχουν βιώσει τη βία και την εξαθλίωση είναι δηλαδή η κατ’ εξοχήν «μουσική του δρόμου». Ακόμα και οι ανερχόμενοι ράπερ της ζούσαν ή ζούνε κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Όπως λέει δηλαδή και ο «Βόμβα», «χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον, χωρίς λεφτά, χωρίς φαΐ. Κάθε φορά που τους βλέπουμε, μας λένε πεινάω».
Τα παιδιά περιγράφουν την πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν και από την οποία θέλουν να ξεφύγουν: ναρκωτικά, βία στην οικογένεια, βία στο δρόμο, διακρίσεις, προβληματική σεξουαλική ζωή. Εδώ κρύβεται και η εξήγηση για τους -πολλές φορές- χυδαίους και βίαιους στίχους που την χαρακτηρίζουν.
Ανάλογες εμπειρίες έχει και ο «Βόμβα». Το πραγματικό του σπίτι ήταν ο δρόμος και οι παρέες της περιοχής Τέμπελχοφ του Βερολίνου αν και μεγάλωσε σε μια οικογένεια που τον αγαπάει, έχοντας μία μητέρα που τον λατρεύει. Τα παραπτώματα αμέτρητα και ο φάκελός του στην αστυνομία είναι αρκετά ογκώδης. Όμως αποφάσισε κάποτε να αλλάξει τη ρότα της ζωής του. Αυτό πως έγινε; Όπως είπε ίδιος: «Το τελευταίο δικαστήριο, αυτό με βοήθησε… Καλά που είχα τη μάνα μου τότε».
Το δίλημμα του το έθεσε ο δικαστής: ή πας φυλακή ή αλλάζεις ζωή. Ο ίδιος επέλεξε το τελευταίο. Κλείστηκε σ ένα διαμέρισμα για μήνες αποκρινόμενος από την περιοχή και αποφεύγοντας κάθε επαφή με τους παλιούς του φίλους. Αργότερα άρχισε να εργάζεται και την περσινή χρονιά, οι παλιοί του φίλοι και γνωστοί ράπερ, ο Σίντο, ένας τσιγγάνος από την Ινδία και ο Αφροαμερικανός Μπι-Ταΐτ, τον παρακάλεσαν να πάει στη δισκογραφική τους εταιρία Sektenmuzik (την έχουν ιδρύσει μαζί μ’ άλλους δύο γνωστούς στη Γερμανία ράπερ) και να αναλάβει τη διαχείριση.
Ο «Βόμβα» στον ένα χρόνο που βρίσκεται εκεί, έχει στρώσει η δουλειά της εταιρίας και θεωρείται σήμερα ως ένα από τα ποιο σημαντικά και ανερχόμενα «λάμπελ» της γερμανικής ραπ, με βιντεοκλίπ που παίζονται απ’ όλους τους τηλεοπτικούς-μουσικούς σταθμούς της Γερμανίας.

Η σχέση της χιπ-χοπ με την ελληνική νοοτροπία
Τα τραγούδια του Greckoe είναι βιωματικά: Οι γυναίκες, σαν μόνιμος μπελάς και αντικείμενο πόθου, η αϋπνία που τον τυραννά και δεν μπορεί να την καταπολεμήσει, η ταυτότητά του, και κυρίως πως εννοεί ο ίδιος την ελληνικότητά του και ποια είναι τα συστατικά της στοιχεία.

Να τι είπε για το τελευταίο:
«Στα τραγούδια μου ασχολούμαι σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο ζωής της χιπ χοπ που τον συνδέω με ότι είναι για μένα χαρακτηριστικά ελληνικό.
Καταρχήν είναι η νοοτροπία, αυτό το κάλμαρε, το ας πιούμε ένα φραπέ, να συναντηθείς με φίλους για κανένα ούζο…
Μετά…το να κάτσεις να σκεφτείς, τι θα κάνεις την ημέρα και όχι να σηκώνεσαι στις έξι το πρωί, να τρέχεις στη δουλειά και να κάνεις όλη τη μέρα το ίδιο.
Αυτή η νοοτροπία συμπίπτει με τον τρόπο ζωής της χιπ χοπ.
Εννοείται πως το σπίτι μου δεν είναι γεμάτο αρχαιοελληνικά αγαλματάκια και ούτε τρώω όλη μέρα τζατζίκι και γύρο.
Όμως στον ένα ή στον άλλο βαθμό είναι χαρακτηριστικά ελληνικά αυτά που κάνω».

Για όλα αυτά τραγουδά ο Greckoe, ο Έλληνας ράπερ από το Βερολίνο, με ισχυρή δόση αυτοειρωνίας, στο κομμάτι «Χαρακτηριστικά ελληνικό» που είναι και ο γενικός τίτλος του CD.

Πηγές: dw-world.de | voiceofgreece.gr | ΕΡΑ 5

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
  • Ο αιώνιος Εβραίος
  • Η βιομηχανία του εβραϊκού Ολοκαυτώματος
  • Μικρά και τριανταφυλλένια (5)
  • Επιχείρηση «Μαρίτα» και έκβαση Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
  • Υπάρχει κάτι που δεν έχουμε ακούσει από χείλη Έλληνα πολιτικού; – Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: «Δεν είναι ώρα ακόμα να συζητήσουμε την πώληση της…Ακρόπολης»(!)


  • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


    Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
    • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
    • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
    • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
    • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
    • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
    Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


    Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.




    Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
    • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
    • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
    • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
    • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
    • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
    • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
    • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
    • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
    Εικονίδια
    (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
    🙂
    &#x1F642;
    🙁
    &#x1F641;
    😉
    &#x1F609;
    😄
    &#x1F604;
    😜
    &#x1F61C;
    😠
    &#x1F620;
    🙄
    &#x1F644;
    😎
    &#x1F60E;
    😕
    &#x1F615;
    😵
    &#x1F635;

     
    Εναλλαγή σε εμφάνιση φορητής συσκευής