Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Δωρεάν και φθηνές τηλεφωνικές κλήσεις σε Ελλάδα κι εξωτερικό (VoIP)

  02/11/2013 | 8.064 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Mobile VoIPΚαθώς ελάχιστοι σχετικά άνθρωποι σήμερα δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο -ειδικά στην Ελλάδα- και οι χρεώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δεν είναι και οι πιο χαμηλές (ασχέτως εάν τις παρουσιάζουν να φαίνονται έτσι), η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων και χαμηλού κόστους τηλεφωνικών κλήσεων -ή και δωρεάν- είναι μια επιτακτική ανάγκη, από τη στιγμή που θέλουμε να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα πάγια έξοδά μας.

Η τεχνολογία VoIP (Voice over Internet Protocol), ή σε απλά Ελληνικά «Τηλεφωνία μέσω Διαδικτύου», δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο της τεχνολογικής προόδου. Εν τούτοις όμως, δεν είναι και αρκετά διαδομένη μεταξύ των χρηστών της τηλεφωνίας -ακόμη και στους πιο νέους, που πλέον είναι κάτοχοι «έξυπνων τηλεφώνων» που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του VoIP.

Καθώς οι χειροκίνητες ρυθμίσεις για κινητά τηλέφωνα των παρόχων VoIP, φαντάζουν αρκετά περίπλοκες για τον μέσο χρήστη, μια καλή λύση δίνει η εφαρμογή «Mobile VoIP», την οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από εδώ, αναλόγως τον τύπο της συσκευής σας. Το βασικό μείον της εφαρμογής για κάποιους, μάλλον θα είναι ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- χρησιμοποιεί μόνο την αγγλική γλώσσα. Ξεπερνώντας όμως αυτό το εμπόδιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εφαρμογή θα σας βοηθήσει πολύ, ειδικά εάν μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο και ειδικά σε διαφορετικά δίκτυα από το δικό σας, όπου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας φροντίζουν να «τσεκουρώνουν» τους συνδρομητές τους.

Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής στην τηλεφωνική συσκευή σας, θα πρέπει να συνδεθείτε σε κάποιον από τους παρόχους VoIP, στον οποίον έχετε δημιουργήσει προηγουμένως λογαριασμό. Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο των υποστηριζόμενων παρόχων εδώ και να επιλέξετε τον πιο κατάλληλο για σας, αναλόγως τις χρεώσεις. Για να μπορέσετε να κάνετε κλήσεις, θα πρέπει να βάλετε χρήματα στον λογαριασμό σας, μέσω των μεθόδων πληρωμής που προσφέρονται. Η PayPal είναι πάντα μια ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος πληρωμής, στην οποία ο χρήστης που πραγματοποιεί οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, θα πρέπει ήδη να έχει λογαριασμό.

Δυο καλές προτάσεις, που θα σας γλυτώσουν από τον κόπο να αναζητήσετε τους πιο φθηνούς παρόχους VoIP, τουλάχιστον με βάση τις χρεώσεις για τηλεφωνικές κλήσεις στην Ελλάδα, είναι οι εξής:

1. freevoipdeal.com. Σύμφωνα με τις τρέχουσες χρεώσεις για Ελλάδα, προσφέρει για 4 μήνες δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα, από τη στιγμή που θα βάλετε χρήματα στον λογαριασμό σας. Η χρέωση μετά την παρέλευση του τετραμήνου, είναι περίπου 0.01 € (ένα λεπτό του ευρώ) ανά λεπτό ομιλίας, όσο δηλαδή ισχύει και για τις κλήσεις σε κινητά τηλέφωνα. Ως ελάχιστη διάρκεια κλήσεως, ορίζεται το ένα λεπτό. Το κόστος αποστολής μηνύματος (SMS) ανέρχεται περίπου σε 0.05 € (εδώ πάντως προς το παρόν υπάρχει πρόβλημα, με τους ελληνικούς χαρακτήρες, καθώς λόγω κωδικοποίησης, το πραγματικό όριο ενός μηνύματος αποτελούμενου από ελληνικούς χαρακτήρες είναι 70 χαρακτήρες και όχι 160).

2. hotvoip.com. Εδώ δεν υπάρχει δωρεάν χρόνος ομιλίας σε σταθερά τηλέφωνα, υπάρχει όμως πιο φθηνή και ενιαία χρέωση, τόσο για τις κλήσεις σε σταθερά, όσο και σε κινητά τηλέφωνα, η οποία προς το παρόν ανέρχεται σε περίπου 0.005 (μισό λεπτό του ευρώ) ανά λεπτό ομιλίας. Για το γραπτό μήνυμα (SMS) ισχύει ό,τι και στην προηγούμενη περίπτωση.

Να σημειωθεί, πως και στις δυο περιπτώσεις, δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός, με βάση τον οποίο θα πρέπει να ξοδέψετε τις μονάδες σας. Επίσης, μπορείτε να καθορίσετε ποιος τηλεφωνικός αριθμός θα εμφανίζεται στο άλλο μέρος που καλείτε, αφού προηγουμένως τον επαληθεύσετε μέσα από την ιστοσελίδα του παρόχου, πιστοποιώντας έτσι ότι ανήκει όντως σε εσάς.

Επιστρέφοντας τώρα στην εφαρμογή «Mobile VoIP», από την στιγμή που θα συνδεθείτε με τα στοιχεία εισόδου που έχετε καθορίσει σε κάποιον πάροχο, θα δείτε στην οθόνη του κινητού σας (η εμφάνιση ενδέχεται να ποικίλει κάπως, αναλόγως τον τύπο του τηλεφώνου), τρεις διαφορετικές μεθόδους κλήσεως. Και οι τρεις απαιτούν σύνδεση στο Διαδίκτυο, είτε μέσω Wi-Fi, είτε μέσω του συμβατικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας, στον οποίον είστε συνδρομητής.

Mobile VoIP

VoIP call
Είναι η κλασική μέθοδος κλήσεως μέσω Διαδικτύου. Στα συν, είναι η φθηνές χρεώσεις που αφορούν αυτόν τον τύπο κλήσεως και αναφέρονται παραπάνω. Στα μείον είναι ότι απαιτεί πολύ καλή ποιότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, είτε μέσω Wi-Fi, είτε μέσω 3G. Και πάλι όμως, ενδέχεται η ποιότητα της κλήσεως να μην έχει σταθερό επίπεδο (μικρή καθυστέρηση ήχου ή και διακοπές). Επιπλέον, επειδή ακριβώς χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τη μετάδοση φωνής, είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας κάποιο δωρεάν πακέτο δεδομένων από τον συμβατικό σας πάροχο.

Call back
Με την μέθοδο αυτή, ο πάροχος VoIP αναλαμβάνει να σας συνδέσει με το άλλο μέρος που καλείτε και στην συνέχεια η κλήση πραγματοποιείται μέσω συμβατικού δικτύου (GSM). Ο πάροχος VoIP, από τη στιγμή που θα καλέσετε κάποιον, καλεί πρώτα εσάς (στην οθόνη σας θα δείτε να σας καλεί ο αριθμός που...καλέσατε) κι αφού απαντήσετε στην κλήση, ευθύς αμέσως καλείται ο άλλος αριθμός κι εν τέλει αφού γίνει η σύνδεση, στη συνέχεια πραγματοποιείται η συνομιλία. Στα συν της μεθόδου αυτής, είναι ότι δεν απαιτείται να έχετε ισχυρό σήμα, ούτε καταναλώνεται μεγάλος όγκος δεδομένων μέσω Διαδικτύου (η εφαρμογή χρειάζεται μόνο μερικά KB για να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει), καθώς όπως προαναφέρθηκε η συνομιλία πραγματοποιείται πλέον μέσω του συμβατικού τηλεφωνικού δικτύου. Επιπλέον η ποιότητα της κλήσεως είναι κανονική, χωρίς καθυστερήσεις και διακοπές. Στα μείον είναι ότι εδώ υπάρχει τέλος σύνδεσης (ανέρχεται περίπου στα 0.04 € ανά κλήση), ενώ χρεώνεστε διπλή την κλήση. Δηλαδή, χρεώνεστε και για την κλήση που θα πραγματοποιήσει σε εσάς ο πάροχος VoIP, όσο και για την κλήση που θα πραγματοποιήσει στο άλλο μέρος που καλούμε. Και πάλι όμως, η χρέωση σε σύγκριση με τον συμβατικό πάροχο, εξακολουθεί να είναι κατά πολύ χαμηλότερη.

Local access
Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με το κινητό τηλέφωνο, όσο και με το σταθερό (αρκεί να επαληθευθεί στην ιστοσελίδα του παρόχου VoIP) και θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, εάν διαθέτετε δωρεάν χρόνο ομιλίας προς σταθερά τηλέφωνα (είτε από το κινητό σας, είτε από το σταθερό σας τηλέφωνο). Εδώ δεν καλείτε πλέον απευθείας κάποιον αριθμό κινητού τηλεφώνου, αλλά έναν ελληνικό αριθμό σταθερού τηλεφώνου που διαθέτει ο πάροχος VoIP. Εκεί, μέσω ηχογραφημένων οδηγιών πληκτρολογείτε τον αριθμό κινητού που θέλετε να καλέσετε και μέσω της εκτροπής κλήσεως, πραγματοποιείται η συνομιλία μέσω του συμβατικού δικτύου. Στα συν είναι ότι εδώ δεν υπάρχει τέλος σύνδεσης, ούτε και χρεώνεστε διπλή την κλήση. Ισχύουν οι αρχικές χρεώσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του παρόχου VoIP. Η ποιότητα της κλήσεως είναι αυτή του συμβατικού δικτύου -δηλαδή πολύ καλή. Στα μείον, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι το χρονοβόρο της διαδικασίας, αν και υπάρχει και πιο σύντομος και αυτοματοποιημένος τρόπος, ο οποίος περιγράφεται στην ιστοσελίδα του παρόχου VoIP, αρκεί κάτι τέτοιο να το υποστηρίζει και η συσκευή σας.

Συμπερασματικά, η τηλεφωνική κλήση μέσω Διαδικτύου με τη χρήση του «Mobile VoIP», αξίζει προσοχής, ειδικά εάν μιλάτε αρκετά στο τηλέφωνο και θέλετε να ξαλαφρώσετε τον προϋπολογισμό σας.


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
 • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
 • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
 • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
 • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
 • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.Μορφοποίηση κειμένου


Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
 • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
 • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
 • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
 • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
 • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
 • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
 • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.