Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Νιγηριανή απάτη

  23/02/2008 | 1.851 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Η απάτη αυτή όπως δηλώνει και το όνομά της, έχει τις ρίζες τις στην Αφρική και την Νιγηρία. Επειδή όμως, προφανώς είχε «ικανοποιητικά» αποτελέσματα με ανάλογα «θύματα», η «συνταγή» διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και την χρησιμοποιούν πολλοί απατεώνες.

Τα υποψήφια θύματα «ψαρεύονται» συνήθως σε ιστοσελίδες γνωριμιών (ή παρόμοιου περιεχομένου), χωρίς όμως να περιορίζονται σ' αυτές.

Η πιο συνηθισμένη διαδικασία της απάτης αυτής, έχει ως εξής: Μια κοπέλα, συνήθως έγχρωμη από κάποια χώρα της Αφρικής, σας στέλνει e-mail, καθώς δηλώνει «ενθουσιασμένη» από το βιογραφικό σας και θα ήθελε να γνωριστείτε «κάπως καλύτερα». Στην συνέχεια σας αφηγείται την «πονεμένη» ιστορία της. Δηλαδή, ότι ο πατέρας της ο οποίος είναι αξιωματούχος στην χώρα του, εν μέσω αναταραχών, έχει καθαιρεθεί ή φυλακιστεί, ή ακόμα και εκτελεστεί. Έχει όμως καταθέσεις κάποιων εκατομμυρίων δολλαρίων και χρειάζεται την βοήθειά σας για να τα βγάλει από την χώρα. Στο σημείο αυτό ζητά τον τραπεζικό σας λογαριασμό για να τα μεταφέρει εκεί, δίνοντάς σας ως αντάλλαγμα μια προμήθεια. ΜΗΝ κάνετε κάτι τέτοιο! Το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να αδειάσετε τον λογαριασμό σας!

Υπάρχει βέβαια και μια χειρότερη εκδοχή: Εκτός του τραπεζικού σας λογαριασμού, σας ενημερώνει ότι θα πρέπει να επισκεφθείτε και την χώρα της για να υπογράψετε κάποια χαρτιά, στα πλαίσια κάποιων απλών και συνηθισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών και συν τοις άλλοις πως θα πρέπει να κρατάτε και κάποια μετρητά μαζί σας για πιθανά «λαδώματα».

Αν κάνετε το λάθος και πάτε, τότε σας περιμένει σίγουρα η ληστεία, ή ακόμα χειρότερα η ομηρεία με σκοπό τα λύτρα. Σημειωτέον, ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο μετά απ' αυτά να σας σκοτώσουν. Δυστυχώς, πολλοί αφελείς, κυρίως από τις ΗΠΑ, έχουν χάσει τα χρήματά τους, ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν ή αγνοούνται.

Μια άλλη παραλλαγή της ίδια απάτης, είναι η επικοινωνία μαζί σας, με σκοπό τις...επενδύσεις και τις επιχειραματικές συνεργασίες. Όπως είναι αυτονόητο, οι απατεώνες έρχονται σε επαφή με επιχειρηματίες και τους δηλώνουν την πρόθεσή τους να επενδύσουν και να συνεργαστούν μαζί τους. Ακολούθως τους καλούν στην χώρα τους για τα...διαδικαστικά και η συνέχεια είναι η ίδια με την προηγούμενη εκδοχή της απάτης.


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
 • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
 • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
 • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
 • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
 • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.Μορφοποίηση κειμένου


Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
 • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
 • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
 • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
 • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
 • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
 • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
 • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.