Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Γυναίκα που είχε ζητήσει ευθανασία, πεθαίνει μόνη στο σπίτι

  20/03/2008 | 1.188 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Σαντάλ ΣεμπίρΜία Γαλλίδα, με έναν ανίατο όγκο στο πρόσωπο, που είχε χάσει το δικαστικό αγώνα ζητώντας να της επιτραπεί η ευθανασία, πέθανε στο σπίτι της στη Ντιζόν σε ηλικία 52 ετών.
Πρώην δασκάλα, η Σαντάλ Σεμπίρ, μητέρα τριών παιδιών, είχε ζητήσει από το δικαστήριο να επιτρέψει στους γιατρούς να την βοηθήσουν να πεθάνει. Τα αίτια του θανάτου της παραμένουν ακόμα άγνωστα.
Ο όγκος στο πρόσωπο της Σεμπίρ της κόστισε την όρασή της, την παραμόρφωσε και της προκαλούσε αφόρητους πόνους.
Το δικαστήριο είχε αποφανθεί πως η κατάσταση της υγείας μπορεί να «προκαλεί συμπόνια» αλλά ο νόμος δεν επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Η υπόθεση της Σεμπίρ είχε προκαλέσει μία σειρά έντονων διαμαχών.

Υπέφερε από μία εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου στην ρινική κοιλότητα, γνωστή και ως αισθησιονευροβλάστωμα.
Μόνο 200 περιπτώσεις ασθενών με αυτή την πάθηση έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια.

Σε μία έκκλησή της στη Γαλλική τηλεόραση τον περασμένο μήνα για το δικαίωμά της να πεθάνει, η Σεμπίρ είχε δηλώσει πως δεν μπορούσε πια να δει, να γευτεί και να μυρίσει, ενώ περιέγραψε πώς τα παιδιά στον δρόμο έτρεχαν μακριά της από φόβο.
«Ούτε ζώο δεν θα ήθελε να περνάει αυτό που περνάω εγώ» είχε δηλώσει.

Το δικαστήριο, όμως, της Ντιζόν είχε αποφανθεί τότε: «Ακόμα και αν ο σωματικός εκφυλισμός της κυρίας Σεμπίρ προκαλεί συμπόνια, το αίτημά της για ευθανασία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον Γαλλικό Νόμο.»

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2005 επιτρέπει στις οικογένειες των ασθενών σε τελικό στάδιο να ζητήσουν το κλείσιμο των μηχανημάτων που υποστηρίζουν τεχνητά τη ζωή, αλλά δεν επιτρέπει στους γιατρούς να παρέμβουν και να τερματίσουν τη ζωή ενός ασθενούς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, από τον οποίο είχε ζητήσει η Σεμπίρ να παρέμβει στην υπόθεσή της, είχε δηλώσει πως ζήτησε από τον σύμβουλό του για θέματα υγείας να επικοινωνήσει μαζί της και να την βοηθήσουν, δίνοντάς της και άλλες γνώμες σχετικά με την κατάστασή της.

Η Σάρα Γούτον, από τον οργανισμό «Αξιοπρέπεια στο Θάνατο», που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα σχετικά με την υποβοήθηση των ασθενών σε τελικό στάδιο να πεθάνουν, δήλωσε για την απόφαση του δικαστηρίου: «Είναι λάθος, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, να μην δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας και υποφέρουν από αφόρητους πόνους, να πεθάνουν με αξιοπρέπεια».

Πηγή: pathfinder.gr


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Η ανηθικότητα δεν πάει στα βουνά· υπάρχουν και τα μοναστήρια
 • Η «διαθήκη» τού παπά
 • Ο γυμνός Απόλλων στη θέση του
 • Παναγιώτης Βασιλέλλης: Το τετράχρονο θύμα τής γραφειοκρατίας και τής «ευσυνειδησίας» τών «νομιμόφρονων» λειτουργών τού Κράτους
 • Το πυρηνικό δυστύχημα τού Τσερνομπίλ - Ο εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.