Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ - Ο φανατισμός σ' όλη του την «μετριοπάθεια»

  26/02/2009 | 1.410 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Αν σας έλεγαν ότι, κάποιος που έχει κάνει την δήλωση (δείτε το βίντεο) «Ξέρουμε ή δεν ξέρουμε σε αυτή την μειονότητα ποιος δουλεύει στον γκιαούρη, ποιος δουλεύει στον Σγουρίδη και ποιος στον Κοντό; Ξέρουμε. Λοιπόν γιατί; Γιατί όλοι μας τον μιλάμε. Να τον απομονώσουμε να μην τον αφήσουμε να μπει στα καφενεία. Θα μιλήσει άραγε μετά με τον Σγουρίδη, για τον Κοντό, ή για το μουνί της μάνας του;» και έχει υπογράψει επιστολή, με την οποία καλούνταν το τουρκικό κράτος να εκτελέσει την απόφαση θανατικής ποινής του Οτσαλάν, έχει βραβευτεί για τους «αγώνες» του για τα ανθρώπινα δικαιώματα τι θα σκεφτείτε;
Μάλλον ότι έχει χαθεί το μέτρο.

Κι όμως, ο μειονοτικός δημοσιογράφος Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ το έχει καταφέρει (κι όχι μόνο μια φορά). Βέβαια, το από που βραβεύεται ο κ. Ντεντέ, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Γι' αυτό το συγκεκριμένο «βραβείο» πάντως, πανηγύρισε και η τουρκική ιστοσελίδα «Trakya Haber» σε στήλη της οποίας, υπήρχε η φωτογραφία του κ. Ντεντέ κάτω από φωτογραφία της «Μεγάλης Τουρκίας» (η σελίδα και οι φωτογραφίες δεν υπάρχουν πλέον, αλλά ρίξτε μια ματιά εδώ για να πάρετε μια ιδέα, ή εδώ σε μια σελίδα αρχείου, όπου ο κ. Ντεντέ είναι «πρώτη μούρη στο Καβούρι»).

Ποιος είναι ο Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ; Είναι Πομάκος που γεννήθηκε στη Ξάνθη και στην πορεία της ζωής του ανακάλυψε ότι είναι Τούρκος. Θεωρεί κι αυτός όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης Τούρκους, φυσικά και τους Πομάκους. Όταν μάλιστα πριν λίγα χρόνια η Πομάκα Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν (άλλο «μπουμπούκι» κι αυτή) ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, ο Ντεντέ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Πού την βρήκαν αυτήν; Ούτε μία λέξη τουρκικά δεν γνωρίζει!».

Ο Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ διατηρεί τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ισμίκ», την ιστοσελίδα «Trakya’nın Sesi» (Φωνή της Θράκης), μια ομώνυμη εφημερίδα και ένα blog με ένα και μοναδικό θέμα. Είναι μέλος της «Τουρκικής Μειονοτικής Κίνησης για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα», της «Τουρκικής Ένωσης Θράκης», του «(Ανθε)Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι», της ελληνικής επιτροπής της EBUL (European Bureau for Lesser-Used Languages=Ευρωπαϊκό Γραφείο για τις Λιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες (το οποίο έχει «ανακαλύψει» 4-5 γλωσσικές μειονότητες στην Ελλάδα). Ο Ντεντέ, πρότεινε μάλιστα ως επίτιμο πρόεδρο, τον γνωστό αρνητή της Ποντιακής Γενοκτονίας Δρ. Γεώργιο Νακραντζά (ο οποίος το πάει ακόμα παραπέρα: Οι Πόντιοι ήταν οι σφαγείς των Τούρκων και όχι το αντίστροφο)) κ.ά.
Ο Ντεντέ είχε πάρει μέρος και στο 1ο συνέδριο του «Ουράνιου Τόξου» στη Θεσσαλονίκη το 2004 όπου κλείνοντας τον ανθελληνικό λόγο του, είπε «Τέλος πραγματικά ας είναι η αρχή και η επόμενη συνάντησή μας να είναι στη δική μας ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος της τουρκικής μειονότητας, η οποία όπως είπε και ο σύντροφος Ιμπραήμ Ονσούνογλου όσο και αν είναι δύσκολο θα το καταφέρουμε. Χρειάζεται ψυχή, την έχουμε την ψυχή, έχουμε το τζιγέρι σιγά-σιγά θα το κάνουμε. Ζήτω το Ουράνιο Τόξο. Καλή επιτυχία».
Με λίγα λόγια, ο κ. Ντεντέ δεν έχει αφήσει ανθελληνική οργάνωση που να μην συμμετέχει ως ενεργό μέλος.

Έχει κατηγορηθεί επώνυμα ότι είναι πράκτορας του τουρκικού προξενείου (παλαιότερα, είχε στήσει στην αυλή του σπιτιού του, κεραία παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού (κάτι για το οποίο καταδικάστηκε), αναμεταδίδοντας εθνικιστικά μηνύματα των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας). Στην διάρκεια μάλιστα τηλεοπτικής εκπομπής, ο Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ ανταπέδωσε τους χαρακτηρισμούς και επιπλέον έκανε μια δήλωση, με την οποία όλως περιέργως δεν «συγκινήθηκε» κανένας αρμόδιος: «Έλληνας βουλευτής παρέδωσε τα επιχειρησιακά σχέδια του ελληνικού στρατού για την περίπτωση σύγκρουσης» (σ.σ.: εννοεί στην Τουρκία).

Το καταπληκτικό, με βάση τα παραπάνω, είναι ότι ο Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ θεωρείται από τα ελληνικά ΜΜΕ, μια μετριοπαθής(!) φωνή της μουσουλμανικής μειονότητας (εδώ κι αν έχει χαθεί το μέτρο), ενώ με την ιδιότητα αυτή (του...«μετριοπαθούς») «κοσμεί» κατά καιρούς κυρίως εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (ο οποίος, κατά δήλωσή του, τον θεωρεί φίλο του), όπου παραδίδει μαθήματα ελληνοτουρκικής φιλίας, ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και λογικής χαμηλών τόνων. Ο χαμαιλεοντισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Ας σκεφτούμε μόνο, τη τύχη θα είχε στην Τουρκία ο αντίστοιχος, πραγματικά καταπιεσμένος (κι όχι «γιαλαντζί»), μειονοτικός Έλληνας «Ντεντέ»...
Να τον χαιρόμαστε λοιπόν και με τις υγείες μας...

Υ.Γ. Υπάρχει ένα μικρό τυπογραφικό λάθος στο βίντεο. Αντί 33.000 ψήφων, έχει κατά λάθος γραφτεί 31.000.


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Μια είδηση που αφορά την Θράκη και πέρασε απαρατήρητη...
 • Ποιοι καταπατούν την συνθήκη της Λοζάνης κι εκτουρκίζουν τη Θράκη; Οι Τούρκοι ή οι...Έλληνες;
 • Όταν η θρησκεία πιάνει απ' τα αρχίδια την πολιτική, τότε η διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδος, επί εθνικών θεμάτων, είναι εξ ορισμού ευνουχισμένη
 • Είναι δυνατόν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μάντατζι, να διατηρεί την θέση του στην ελληνική βουλή, αλλά και το κόμμα του;
 • Πόσα θέλει για να μας τρελάνει ο «κουμπάρος» Ερντογάν;


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.