Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Ζιγκ ζαγκ, ανάμεσα στην «χυδαία» λογοτεχνία και την «σεμνή» τηλεόραση

  17/12/2008 | 990 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Ίσως θυμάστε οι περισσότεροι, το περίφημο βιβλίο «Ζιγκ Ζαγκ στις νεραντζιές» (εκδ. Κέδρος) και το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί γύρω απ' αυτό.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το συγκεκριμένο βιβλίο βραβεύτηκε με Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας το 2000, και το 2001 το Υπουργείο Παιδείας αγόρασε αντίτυπά του και τα διέθεσε σε σχολικές βιβλιοθήκες.

Το βιβλίο αυτό όμως αποσύρθηκε από τις σχολικές βιβλιοθήκες, μετά από αγωγή που είχε καταθέσει ο δικηγόρος Κώστας Πλεύρης (ναι, ο γνωστός), επειδή «περιέχει πορνογραφικές περιγραφές και χυδαίες λέξεις».

Πιο συγκεκριμένα όπως είχε αναφέρει στην σχετική του αίτηση ο Κώστας Πλεύρης, «το μυθιστόρημα της Σωτηροπούλου είναι γεμάτο από χυδαίες λέξεις (γαμώ, μαλάκα, χέσε μας κ.λπ.), ενώ στη σελίδα 18 μαθαίνουμε πως "ο πυρετός φτιάχνει την καλύτερη μαστούρα", ότι "το πιο άγριο σεξ γίνεται μέσα στο χειρουργείο" και ότι ο ήρωας του βιβλίου "μια φορά μέσα στην εντατική είχε δει ένα δικέφαλο πέος"».

Για την ιστορία και μόνο, η δικαστική απόφαση κατέληγε ως εξής:

Η απαγόρευση ενός βιβλίου από τα αναγνωστέα βιβλία για τα παιδιά δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι καταδικάζεται το βιβλίο, το οποίο μπορεί για τους ενήλικους να είναι ενδιαφέρον, καθόσον υπάρχουν βιβλία λογοτεχνίας τα οποία ωφελούν τους μεγάλους (ενήλικες) αλλά η τυχόν ανάγνωσή τους μπορεί να βλάψει την ανώριμη παιδική ψυχή. Το συγκεκριμένο βιβλίο «Ζιγκ-Ζαγκ στις Νερατζιές» περιέχει φράσεις άσεμνες και χυδαίες, και δεν αρμόζει να διαβάζεται από παιδιά, γιατί δεν συντελεί στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, αυτό δεν σημαίνει ότι το εν λόγω βιβλίο δεν είναι ενδιαφέρον για τους ενήλικες, του οποίου βιβλίου η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου μπορεί να είναι κατά τα λοιπά μια αξιόλογος συγγραφέας και λογοτέχνης.

Ο λόγος που «ανακινώ» το θέμα αυτό, είναι ένα βίντεο το οποίο έπεσε πρόσφατα στην αντίληψή μου.
Για να είμαι ειλικρινής γέλασα όταν το είδα. Γέλασα, αλλά και ταυτόχρονα θύμωσα με την υποκρισία που διαπίστωσα.
Πρωταγωνιστές στο βίντεο, η «μεγάλη κυρία» της ελληνικής δημοσιογραφίας, Έλλη Στάη και ο γνωστός για τις ακροδεξιές θέσεις του, Κωνσταντίνος Πλεύρης.
Δεν θα πω περισσότερα. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε που μπορεί να φτάσει η δημοσιογραφική υποκρισία, αλλά και προκατάληψη.
Εγώ πάντως στο τέλος αυτομαστιγώθηκα, γιατί (φτου μου) είχα την εντύπωση ότι η (σημερινή) τηλεόραση είναι πολύ πιο χυδαία από το εν λόγω βιβλίο.


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Μα, γιατί λένε τους δημοσιογράφους, «παπαγαλάκια»;
 • Δημοσιογραφικές απάτες και...«πατάτες» - Ε, αφού το έγραψαν οι εφημερίδες και το είπε η τηλεόραση, έτσι θα είναι...
 • Όλγα Τρέμη και Γιάννης Πρετεντέρης - «Τα ντόπερμαν της ενημέρωσης» και το «όνειδος της δημοσιογραφίας»
 • Στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ
 • Τι άλλο θα δούμε και τι άλλο θ' ακούσουμε;


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.