Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, η Ολυμπιακή Φλόγα κι ο φτηνός εκβιασμός

  27/06/2009 | 629 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό ΜουσείοΜε αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, το τελευταίο διάστημα αρχίζει και «κωλοσέρνεται» στον χώρο του διαδικτύου μια «φαεινή ιδέα» (ευτυχώς προς το παρόν, περιορίζεται μόνο εκεί και δεν ακούγεται και από «επίσημα» χείλη) που λίγο πολύ λέει: «Αν δε μας δώσετε (σ.σ.: οι Άγγλοι) πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν σας δίνουμε κι εμείς την Ολυμπιακή Φλόγα». Κάτι δηλαδή σαν το «νο μαρτίνι, νο πάρτι».

Πραγματικά είναι δύσκολο να επιλέξει κάποιος το συναίσθημα που ταιριάζει σ' αυτήν την περισπούδαστη πρόταση: Να κλάψει ή να γελάσει;
Γιατί από τη μια έχουμε μια ιδιότυπη συλλογιστική που βάζει στη ζυγαριά με το κιλό την πολιτιστική μας κληρονομιά κι απ' την άλλη έχουμε να κάνουμε με μια φαιδρότητα που είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως πρώτα κάτι. Πως μπορείς να «παζαρεύεις» κάτι, κρατώντας στα χέρια σου ένα διαπραγματευτικό χαρτί που ουσιαστικά δεν είναι δικό σου πλέον; Κι όταν μιλάμε για «χαρτί», εννοούμε την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία ναι μεν είναι «παιδί» του ελληνικού πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα -για τους μη γνωρίζοντες- είναι πια και ένα παγκόσμιο κτήμα, που τελεί υπό την «προστασία» της Δ.Ο.Ε. (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή). Θα αναρωτηθεί κάποιος βεβαίως «ε και; τι μας εμποδίζει να μην δώσουμε την Φλόγα;». Η απάντηση είναι, η σφραγίδα που θα βάλει -επισήμως πλέον- και η Ελλάδα στον ευτελισμό του θεσμού. Έχουμε το προνόμιο, κάθε τέσσερα χρόνια, να στρέφουμε τους παγκόσμιους προβολείς στην Ελλαδίτσα και προσπαθούμε να το απωλέσουμε κι αυτό, χάριν μιας καθαρά εκβιαστικής λογικής, η οποία το μόνο που θα μας αποφέρει στο τέλος, είναι η παγκόσμια ξεφτίλα και η γελοιοποίηση.

Αν είναι να έρθουν έτσι πάλι πίσω στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα, τότε ποτέ να μην έρθουν. Τέτοιου είδους εκβιαστές, οι Έλληνες δεν ήμασταν, ούτε θα γίνουμε τώρα. Τα γλυπτά θα επιστρέψουν κάποια στιγμή. Όχι όμως έτσι, αλλά γιατί το απαιτεί η ιστορική δικαιοσύνη. Και για όσους δεν αντιλήφθηκαν το γενικότερο νόημα, είναι θέμα ηθικής τάξεως.

Και για όσους επίσης έχουν ασθενή μνήμη, ας θυμηθούμε παρέα τι έκανε η Ελλάδα όταν οι Η.Π.Α. το 1984 πουλούσαν την Φλόγα προς 3.000 δολάρια στον κάθε λαμπαδηδρόμο. Κάτι πήγε να ψελλίσει στην αρχή, αλλά τελικά έκανε «τουμπεκί ψιλοκομμένο» και έδωσε τη Φλόγα «μετά βαΐων και κλάδων». Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά για να μην νομίζουμε ότι μας έχουν και ανάγκη, ή έχουμε μεγάλο πόδι να πατήσουμε...

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
 • Αρχαία μάρμαρα και χριστιανικοί ναοί - Η επιστροφή ν' αρχίζει απ' την Αγιά Σοφιά και τις, πέριξ της Ακροπόλεως, εκκλησιές
 • Μια άγνωστη πτυχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, του 1992
 • Αθήνα 2004 - Ολυμπιακή Φλόγα: Ο βωμός «υποκλίνεται» στον αθλητή. Μια ανεπανάληπτη συμβολική στιγμή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
 • Τα γλυπτά του Παρθενώνα - Η «ασέλγεια» του λόρδου Έλγιν και η διαχρονική καταστροφή τους
 • Dream Team - Η «ομάδα όνειρο»


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.
  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
  Εικονίδια
  (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
  🙂
  &#x1F642;
  🙁
  &#x1F641;
  😉
  &#x1F609;
  😄
  &#x1F604;
  😜
  &#x1F61C;
  😠
  &#x1F620;
  🙄
  &#x1F644;
  😎
  &#x1F60E;
  😕
  &#x1F615;
  😵
  &#x1F635;