Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Ιστορίες Κατοχής: Οι Ιταλοί στρατιώτες, ο Επαμεινώνδας κι ο λαγός

  03/03/2014 | 632 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Σιδηροδρομικός σταθμός Καλλιπεύκης (Άγιος ΣτέφανοςΣτο οροπέδιο του Δομοκού, στον νομό Φθιώτιδας, υπάρχει ένας σιδηροδρομικός σταθμός με το όνομα «Καλλιπεύκη». Το τοπίο εκεί άλλοτε ήταν πολύ όμορφο, «πνιγμένο» από πεύκα (εξ ου και η ονομασία του σταθμού). Σήμερα ο σταθμός δεν λειτουργεί, το δε τοπίο είναι φάντασμα του παρελθόντος και απογυμνωμένο από το φυσικό του κάλλος. Όταν λειτουργούσε, εξυπηρετούσε τα κοντινά χωριά, Άγιος Στέφανος (Νεζερός), Τρίλοφο (Κούρνοβο), Περιβόλι (Δερελί), Κορομηλιά κ.ά.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής, είχαν στήσει εκεί φυλάκιο οι ιταλικές δυνάμεις. Στον σταθμό εργάζονταν τότε εκεί, ως εργάτης, κι ένας αγαθός τύπος που τον έλεγαν Επαμεινώνδα.

Ο Επαμεινώνδας αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα, που αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή και οι περισσότεροι Έλληνες: Την πείνα...

Οι Ιταλοί, φυσικά, δεν είχαν τέτοιο θέμα, καθώς ήταν γνωστοί και για τις λεηλασίες τους. Είναι επίσης γνωστό, πως οι Ιταλοί στις διατροφικές τους συνήθειες, εκτός από τα άλογα, είχαν ενταγμένες και τις γάτες. Έτσι, οι δύσμοιροι χωρικοί, εκτός από τα φαγώσιμα οικόσιτα ζώα τους, έπρεπε να προστατεύουν και τα συμπαθή αυτά τετράποδα από τις εφόδους των Ιταλών.

Τα γεύματα λοιπόν, των Ιταλών στρατιωτών του φυλακίου της Καλλιπεύκης, συχνά περιελάμβαναν και γάτες. Οι Ιταλοί, όποτε έβλεπαν τον πεινασμένο Επαμεινώνδα, είτε από διάθεση να τον πειράξουν, είτε από συμπόνια, είτε κι από τα δυο μαζί, που και που τον προσκαλούσαν για να τον φιλέψουν από το φαγητό τους. Ο Επαμεινώνδας όμως, παρ' όλο που το στομάχι είχε δεθεί κόμπος από την πείνα, ούτε που συζητούσε το ενδεχόμενο να χορτάσει την πείνα του τρώγοντας γατίσιο κρέας. Αρνούνταν ευγενικά την «προσφορά» των Ιταλών.

Οπότε, μια μέρα οι Ιταλοί αποφασίζουν το πείραγμα να το κάνουν και φάρσα...

Εκεί που έτρωγαν λοιπόν, βλέπουν τον συμπαθή Επαμεινώνδα και του φωνάζουν: «Έλα Επαμεινώνδα! Λαγός!». Και του έδειξαν τον μαγειρεμένο «λαγό».

Επειδή η γάτα και ο λαγός, έχουν κάποια ομοιότητα ανατομικά, ο Επαμεινώνδας τσίμπησε το δόλωμα και κάθισε μαζί με τους Ιταλούς να φάει.

Αφού ο Επαμεινώνδας κατέβασε μερικές μπουκιές, ένας Ιταλός, χαμογελώντας πονηρά, του λέει, δείχνοντάς του ταυτόχρονα το γεύμα: «Επαμεινώνδα, ξέρεις τί είναι αυτό που τρώς;».

Ο Επαμεινώνδας μένει για λίγο κόκαλο, αρχίζοντας να υποψιάζεται τι είναι αυτό που τρώει. Και συνεχίζει ο Ιταλός, επιβεβαιώνοντάς του την τρομερή υποψία: «Επαμεινώνδα... Νιάου!».

Δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη φαντασία για να υποψιαστεί κάποιος την όψη που πήρε το πρόσωπο του ταλαίπωρου Επαμεινώνδα...


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Ιστορίες Κατοχής: Η σφαγή του προδότη Μαγιάση
 • Υπόθεση Μέρτεν, κατοχικά δάνεια και γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις
 • Ιστορίες Κατοχής: Ο Γερμανός και η ρετσίνα
 • Ο Ιταλός αξιωματικός, το λαδάκι, οι μεσάζοντες και το σκουριασμένο ρολόι - Μια διδακτική ιστορία
 • Ιστορίες Κατοχής: Αριστείδης Ραγκαβής - Μια άγνωστη πράξη πατριωτισμού από έναν λησμονημένο ήρωα


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.