Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Ο Ινδός γιόγκι που ζει επί 70 και πλέον χρόνια χωρίς τροφή και νερό και οι απανταχού θρησκόληπτοι που καταπίνουν αμάσητες τις μεταφυσικές απάτες

  23/02/2013 | 2.928 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Στην Ινδία, υπάρχει ένας γιόγκι (κάτι αντίστοιχο με τους χριστιανούς ασκητές), ονόματι Πραλάντ Τζάνι (Prahlad Jani), ο οποίος ισχυρίζεται ότι από το 1940, ζει χωρίς τροφή και νερό (ο Τζάνι γεννήθηκε το 1929). Προς επιβεβαίωση μάλιστα αυτού του ισχυρισμού, προβάλλονται και υποτιθέμενες επιστημονικές αποδείξεις. Ο Τζάνι, ισχυρίζεται επίσης, ότι παίρνει ενέργεια από τον ήλιο, μέσω μιας...τρύπας που έχει στον φάρυγγα. Κι όλα αυτά, επειδή, όπως ισχυρίζεται ο Τζάνι, ευλογήθηκε από την ινδουιστική θεά Άμπα, σε νεαρή ηλικία.

Αυτός ο ανήκουστος ισχυρισμός, φαίνεται να υιοθετήθηκε αβασάνιστα απ' τους απανταχού θρήσκους και φυσικά κι απ' τους εν Ελλάδι ορθόδοξους χριστιανούς. Βεβαίως, το ότι ο Ινδός γιόγκι, ανήκει σε μια άλλη θρησκεία κι ως εκ τούτου το συγκεκριμένο «θαύμα» πιστώνεται σ' αυτή, δεν αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο για τους εραστές του μεταφυσικού, προφανώς επειδή η περίπτωση του Ινδού «αποδεικνύει» ότι τίποτε δεν είναι αδύνατον -άρα ούτε και οι μεταφυσικές ανησυχίες και ονειρώξεις του Ιουδαιοχριστιανισμού.

Βεβαίως, οι ισχυρισμοί αυτοί, απέχουν αρκετά απ' την πραγματικότητα...

Ο Τζάνι, δεν είναι ο μοναδικός Ινδός που ισχυρίστηκε ότι μπορεί να ζει χωρίς τροφή και νερό· είναι όμως ο μοναδικός ίσως, που έβαλε «κάτι παραπάνω» στη χρονική διάρκεια. Σε άλλες περιπτώσεις, παρόμοιων ισχυρισμών, όταν κατέστη δυνατή η ανεξάρτητη επιστημονική παρακολούθηση, αποδείχτηκε ότι οι «υπεράνθρωποι» γιόγκι τρεφόταν μυστικά κι εξαπατούσαν τον κόσμο.

Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο, πως ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει για αρκετό διάστημα χωρίς τροφή, αλλά για πολύ λιγότερο χωρίς νερό. Σε καμμιά περίπτωση όμως, αυτό το διάστημα δεν μπορεί να υπερβαίνει, σε ακραίες περιπτώσεις, τους λίγους μήνες (στην περίπτωση της τροφής). Η στέρηση της τροφής και του νερού για μεγάλο διάστημα, οδηγεί μοιραία, σε υπατική και καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και σε κλονισμό του νευρικού συστήματος. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι φυσικά ο θάνατος.

Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, η μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία πείνας (πραγματική κι όχι «μαϊμού»), ήταν 95 ημέρες και κατεγράφη στο διάστημα από 11 Αυγούστου μέχρι 20 Νοεμβρίου 1920 σε φυλακή της Ιρλανδίας, οπότε και έληξε με τον θάνατο μερικών από των απεργών. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που αναφέρουν αντοχή άνω των 300 ημερών, αλλά σ' αυτές τις περιπτώσεις οι «απεργοί», σιτίζονταν μερικώς, με ζάχαρη, τσάι, βιταμίνες, καφέ κ.ά. (αυτά μπορεί να φαίνονται με την πρώτη ανάγνωση ασήμαντα, δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Η ζάχαρη π.χ. σ' αυτή την περίπτωση είναι πολυτιμότατη για τον εγκέφαλο). Σε γενικές γραμμές, ο μέσος όρος διάρκειας ζωής παρατεταμένων απεργιών πείνας, κυμαίνεται στις 60 με 70 ημέρες.

Η εγκυρότητα της επιστημονικής μελέτης για τον Τζάνι, έχει αμφισβητηθεί επανειλημμένως, οι δε γιατροί που συμμετείχαν στην έρευνα, αποκαλούνται ευθέως απ' τους σκεπτικιστές, ως «τσαρλατάνοι», ενώ η συγκεκριμένη μελέτη, ως «φάρσα».

Συγκεκριμένα:
1) Τα αναλυτικά στοιχεία κι αποτελέσματα της «επιστημονικής» μελέτης, δεν έχουν δημοσιευθεί σε κανένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.
2) Η πρόσβαση στα επιμέρους στοιχεία της μελέτης, δεν κατέστη δυνατή λόγω του ότι χαρακτηρίσθηκαν «εμπιστευτικά» απ' τους υπεύθυνους.
3) Η συμμετοχή ανεξάρτητων επιστημόνων στην εξέταση του Ινδού γιόγκι, απερρίφθη και τις δυο φορές που έγινε αυτή (2003 και 2010).
4) Κατά την διάρκεια της εξέτασης (15 ημέρες), ο Τζάνι είχε την δυνατότητα να έχει στην διάθεσή του νερό, τόσο από τα «νόμιμα» 100 ml, που του δίνονταν καθημερινά ως στοματικό διάλυμα (τώρα, τι ανάγκη είχε ο γιόγκι να κάνει γαργάρες με νερό, απ' τη στιγμή που, υποτίθεται, ότι δεν το έχει ανάγκη επί δεκαετίες ολόκληρες, προκαλεί εύλογες απορίες), όσο και στο λουτρό (μετά την έβδομη μέρα, σύμφωνα με την έκθεση των Ινδών), στο οποίο δεν είχε τοποθετηθεί κάμερα.
5) Κατά την διάρκεια της εξέτασης, παρατηρήθηκαν υγρά στην ουροδόχο κύστη και στο αίμα του και ελαφρά απώλεια βάρους. Ωστόσο, για άγνωστο λόγο, δεν έγινε ανάλυση ούρων και κοπράνων.
6) Η εξέταση έγινε εντός χρονικών ορίων ασφαλείας, σύμφωνα και με τους γιατρούς που την έκαναν. Αυτό όμως δεν έχει νόημα, από τη στιγμή που ο γιόγκι ισχυρίζεται ότι έχει ξεπεράσει αυτά τα όρια κατά πολύ.
7) Σύμφωνα και με την συνοπτική έκθεση του υπεύθυνου γιατρού της ερευνητικής ομάδος, ο Τζάνι δεν δέχτηκε να γίνει καμμία επεμβατική εξέταση στο σώμα του, πλην της αιματολογικής. Δημιουργείται η εύλογη απορία, με ποιον τρόπο τελικά τον εξέτασαν οι περίπου 100 γιατροί που τον παρακολούθησαν.

Ο Τζάνι πιστεύει ότι μπορεί να ζήσει για πάνω από...χίλια χρόνια. Το ήδη γέρικο κορμί του, που ανταποκρίνεται στα ογδόντα και πλέον έτη της ζωής του, δεν φαίνεται να τον πτοεί. Εμείς πάντως, να του ευχηθούμε, να ζήσει για να μας θυμάται...

Παραπομπές
Prahlad Jani (Wikipedia)
sudhirneuro.org (συνοπτική ιατρική έκθεση)
rationalistinternational.net
skepdic.com
nirmukta.com
abcnews.go.com

Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Μικρά και τριανταφυλλένια (6)
 • Οι γιατροί κάνουν λάθη. Μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό; (Μπράιαν Γκόλντμαν)
 • Η δικτατορία τού χρήματος
 • Θεοφάνεια - Ο «αγιασμός» τών υδάτων υπό το φως τής λογικής
 • Σρι Σάτια Σάι Μπάμπα - Τι συμβαίνει όταν ένας θεός πεθαίνει;


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.