Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία
Κοινοποίηση στο Google+

Στατιστική των θρησκειών

  09/02/2017 | 837 εμφανίσεις | Σχολιασμός

ή και προσγείωση στην πραγματικότητα

Σ' αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικούς στατιστικούς χάρτες, για να δούμε αν υπάρχει σχέση του είδους της θρησκείας, του ποσού της θρησκείας ή της έλλειψής της, με άλλα δεδομένα όπως η ελευθερία έκφρασης, η επιστήμη, η δημοκρατία, η οικονομία.

Η όλη παρουσίαση είναι χρήσιμη, επίσης, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, γιατί φυσικά η Ορθοδοξία που κάποιοι την θεωρούν την μοναδική αλήθεια, είναι ένα μικρό κομμάτι στο σύνολο των θρησκευόμενων.

(Κάνετε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση)

Θρησκευτικά διαγράμματα
Ξεκινάμε με το διάγραμμα του 2010, που δείχνει το ποσοστό εξάπλωσης της κάθε θρησκείας στον πλανήτη μας.

Βλέπουμε, ότι οι χριστιανοί όλοι, καθολικοί προτεστάντες, ορθόδοξοι και χιλιάδες άλλες αιρέσεις, ναι μεν έχουν αναλογικά το μεγαλύτερο κομμάτι, αλλά είναι μικρότερο από το 1/3 του πλανήτη μας. Επίσης μαζί με τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους, δηλαδή όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες μαζί, καταλαμβάνουν το 55%, λίγο πάνω από το μισό.

Πηγή: washingtonpost.com.

Να σημειωθεί ότι ο Χριστιανισμός είναι σε ύφεση, λόγω της σταδιακής εκκοσμίκευσής του, που περιόρισε τον φονταμενταλισμό του. Αντίθετα, ο μουσουλμανισμός βρίσκεται σε έξαρση, τόσο λόγω του φονταμενταλισμού του, όσο και της πληθυσμιακής του εξάπλωσης, ακόμα και στην Ευρώπη.

Η δεύτερη εικόνα μας, είναι ο χάρτης του 2007, με την εξάπλωση των θρησκειών γεωγραφικά, ο Χριστιανισμός είναι παρουσιασμένος στα μεγάλα του δόγματα.

Χάρτης εξάπλωσης των θρησκειών

Οι ορθόδοξοι είναι το γκρι, μην σας ξεγελάει το μέγεθος, όλη η Σιβηρία που είναι πάνω από τα 2/3 του μεγέθους τους, είναι αραιοκατοικημένη. Σύμφωνα με τις στατιστικές World Factbook της CIA, οι ορθόδοξοι είναι το 5% του συνόλου, δείτε και εδώ και όταν λέμε ορθόδοξοι, εννοούμε όλοι μαζί, νεοημερολογίτες, παλαιοημερολογίτες, κόπτες, σχισματικοί κ.λπ.

Εδώ, να σημειωθεί ότι αναφέρεται στην πλειοψηφία των θρησκευόμενων και μόνο. Δηλαδή, δεν δείχνει την πραγματική εικόνα στην κάθε χώρα, αλλά το πλειοψηφικό θρήσκευμα που είναι πρώτο. Για παράδειγμα, στην Σουηδία που θα δούμε παρακάτω ότι ο πληθυσμός σε ποσοστό μεγαλύτερο από 75% είναι αγνωστικιστές ὴ άθεοι ή άθρησκοι, κατατάσσεται εδώ στους χριστιανούς προτεστάντες, που θεωρητικά μεν είναι 41%, αλλά αν διαβάσετε εδώ  θα διαπιστώσετε ότι μόνο ένα 20% του συνόλου είναι θεϊστές συνολικά.
Πηγή: commons.wikimedia.org.

Ο επόμενος χάρτης του 2013, μας δείχνει την εξέλιξη και πρόβλεψη εξέλιξης των χριστιανών και μόνο.

Εξέλιξη του Χριστιανισμού

Τα κίτρινα και τα καφέ, μας δείχνουν ύφεση, ενώ τα πορτοκαλί και κόκκινα (που η παρουσία χριστιανών είναι αμελητέα) αύξηση. Βέβαια, περιλαμβάνει σαν αύξηση και όλο το παλαιό σοβιετικό μπλοκ που είναι μάλλον θεωρητικό. Η πραγματική αύξηση είναι με τις ιεραποστολές στην Αφρική και την Ασία. Αντίθετα, στις χώρες του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού (και την Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία) υπάρχει ύφεση.
Πηγή: discipleallnations.wordpress.com.

Για τον τρόπο που εξελίσσονται οι θρησκείες, κυρίως ο Μουσουλμανισμός και ο Χριστιανισμός διαβάστε κι εδώ.

Η επόμενη εικόνα, δείχνει τις χώρες που γίνονται θρησκευτικές διακρίσεις μειονοτήτων του 2014.
Πηγή: combonianum.org.

Χώρες που κάνουν θρησκευτικές διακρίσεις ή διώξεις

Εδώ, βλέπουμε ανάλογα με το χρώμα εκεί που γίνονται πολλές ή λίγες θρησκευτικές διακρίσεις ή διώξεις. Φυσικά περιλαμβάνεται και η χώρα μας, που ως γνωστόν έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για θρησκευτικές διακρίσεις και για όσους δεν είναι πρόβατα είναι προφανείς.

Παρακάτω, έχουμε έναν άλλο ενδιαφέροντα χάρτη του 2010.

Χώρες με επίσημη θρησκεία

Εδώ, φαίνονται οι χώρες που έχουν επίσημη θρησκεία σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που δεν έχουν. Φυσικά και η Ελλαδίτσα μέσα μαζί με την Αγγλία (καμιά σχέση φυσικά). Όπως θα διαπιστώσετε έχει σχέση και με την επόμενη εικόνα.
Πηγή: propelsteps.wordpress.com.

Στην έκτη εικόνα, έχουμε τις θεοκρατίες πολύ ή λίγο του 2016.

Θεοκρατίες 2016

Περιλαμβάνεται και η χώρα μας. Φυσικά, δεν είναι θεοκρατία με τον τρόπο που είναι η Σαουδική Αραβία, που για ένα περίεργο λόγο δεν την περιλαμβάνει αυτός ο χάρτης προφανώς εκ λάθους, την περιλαμβάνει όμως η αντίστοιχη έκδοση του 2011.
Πηγή: commons.wikimedia.org.

Η επόμενη εικόνα του 2007 αναφέρεται στους μη πιστεύοντες.

Άθεοι, αγνωστικιστές ή άθρησκοι επί τοις %

Εδώ έχουμε το ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας που είναι άθεοι, αγνωστικιστές ή άθρησκοι.
Πηγή: en.wikipedia.org. Μπορείτε επίσης να δείτε τον αντίστοιχο χάρτη αθρησκείας εδώ.

Μερικοί δείκτες πολιτισμικής συμπεριφοράς
Ακολουθούν άλλοι χάρτες, με στοιχεία που μπορούμε να θεωρήσουμε στοιχεία του πολιτισμού.

Ο πρώτος, είναι ο χάρτης διαφθοράς του 2015.

Χάρτης διαφθοράς 2015

Προσέξτε τις χώρες με το κίτρινο, που είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες και συγκρίνετε με τους προηγούμενους χάρτες των θρησκειών.
Η πηγή είναι transparency.org.

Ο επόμενος είναι ο χάρτης δημοκρατίας του 2015.

Χώρες που έχουν δημοκρατία 2015

Φυσικά, περιλαμβάνει και χώρες που κάνουν μεν εκλογές και έχουν δημοκρατική επίφαση όπως η Τουρκία, αλλά δεν μπορείς να τις πεις, εδώ και λίγα χρόνια, σαν δημοκρατικές.
Πηγή: en.wikipedia.org.

Ακολουθεί ο χάρτης με το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών του 2015.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών του 2015

Είναι μια από τις ενδείξεις της οικονομικής κατάστασης των χωρών.
Πηγή: en.wikipedia.org.

Σχετικός είναι και ο χάρτης παραγωγικότητας

Η ελευθερία της έκφρασης σε χάρτη του 2014.

Με πράσινο είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, με ροζ αυτές με την χειρότερη και τις μεγαλύτερες απαγορεύσεις και διώξεις του τύπου και της ελευθερίας έκφρασης.
Πηγή: en.wikipedia.org.

Σχετικοί χάρτες είναι και ο χάρτης γενικής ελευθερίας ή ελευθερίας του διαδικτύου.

Τέλος, έχουμε τον χάρτη της επιστήμης του 2013.

Που εμφανίζει επιστημονικά ινστιτούτα και αριθμούς δημοσιεύσεων.
Πηγή: excellencemapping.net.

Αρκετοί από αυτούς τους χάρτες είναι διαδραστικοί και αν ακολουθήσετε τους συνδέσμους στις πηγές θα τους δείτε σε αναλυτικότερη κλίμακα.

Μπορείτε, επίσης, εύκολα να βρείτε και άλλους σχετικούς χάρτες, με αντίστοιχα θέματα, οικολογίας, εκπαίδευσης κ.λπ. και ίσως παρατηρήσετε ότι υπάρχει κάποια σημαντική σχέση της θρησκείας, του δόγματος και της μη πίστης, με όλα αυτά τα θέματα που μας κάνουν πολιτισμένους και πιο ευτυχείς.

Συμπέρασμα
Αυτό που έχει νόημα να θυμόμαστε, μετά από αυτά, είναι ότι οι χριστιανοί μαζί με τους μουσουλμάνους, είναι επισήμως γύρω στο μισό του πληθυσμού και ότι οι ορθόδοξοι δεν ξεπερνούν το 5% του συνόλου. Και όπως είδαμε στην αντίστοιχη στατιστική για την Ελλάδα, μόνο το 20% από αυτούς (σε αναγωγή τελικά μόνο το 1% του συνόλου), είναι πραγματικοί ορθόδοξοι, ενώ οι άλλοι 4% κατ` όνομα και συνήθεια.

Τέλος, το σημαντικότερο όλων, οι πλέον ανοικτές, δημοκρατικές, ελεύθερες, πλούσιες και νομοταγείς χώρες, είναι αυτές που κατά κανόνα, έχουν την μικρότερη σχέση με την θρησκεία και τις ιδεοληψίες και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές προσπαθούν να πάνε όλοι οι μετανάστες, ακόμα και από την χώρα μας, Έλληνες εργάτες και επιστήμονες δηλαδή, για να ζήσουν καλύτερα.

Φιλίστωρ


Creative Commons License

Print Friendly, PDF & Email

Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα:

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ:

Κοινοποίηση:


Σχετικά θέματα:
 • Θρησκευτικότητα στην Ελλάδα
 • Γιατί η Γη δεν είναι επίπεδη και το γνωρίζουμε 2,5 χιλιάδες χρόνια τουλάχιστον
 • Θρησκεία - Αθεΐα - Αγνωστικισμός – Αθρησκεία - Μυθικισμός
 • Το επιχείρημα εκ της απιθανότητας
 • Χριστιανισμός και επιστήμη


 • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


  Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
  Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο σχολιασμός από απλούς επισκέπτες, για διαχειριστικούς λόγους, κατά περιόδους απενεργοποιείται (ακόμη και χωρίς προειδοποίηση). Συνιστάται λοιπόν ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.  Μορφοποίηση κειμένου


  Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.