Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε

Νεοελληνική καφρίλα: Ο ήρωας με τα τρία…πόδια!

  04/02/2012 | 2.347 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Υποψιάζομαι, πως διαβάζοντας τον τίτλο του θέματος, όσοι τυγχάνει να είναι κάτοικοι της Πρέβεζας, ή όσοι την έχουν επισκεφτεί, πιθανότατα να ψυχανεμίζονται περί τίνος πρόκειται και να χαμογελούν με νόημα…

Ας εξηγήσουμε όμως και στους ανίδεους αναγνώστες, τι υποδηλώνει ο τίτλος…

Το 1967, με πρωτοβουλία του Πρεβεζάνου στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, μεταφέρονται από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στην Πρέβεζα, τα οστά του ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Οδυσσέα Ανδρούτσου -η μάνα του Ανδρούτσου ήταν απ’ αυτή την πόλη, ενώ εκεί είχε ζήσει για μερικά χρόνια και ο ίδιος ο Ανδρούτσος.

Τα οστά έγιναν δεκτά στην πόλη, με όλες τις πρέπουσες τιμές και τοποθετήθηκαν στη βάση του αγάλματος του Ανδρούτσου, στην ομώνυμη πλατεία της Πρέβεζας.

Ωστόσο, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Οδυσσέα Ανδρούτσου, οι παριστάμενοι αντίκρισαν μια εικόνα, που μάλλον δεν την περίμεναν (εκτός φυσικά, αυτών που είχαν γνώση περί του θέματος): Πέραν του ότι, φυσιογνωμικά το άγαλμα δεν έφερνε και τόσο στην γνωστή εικόνα που έχουμε για τον ήρωα, διαπίστωσαν γρήγορα, ότι το «καλλιτέχνημα» είχε κι ένα αρκετά παράξενο χαρακτηριστικό

Το άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Πρέβεζα

Όσοι δεν κατάφεραν να διακρίνουν κάτι αξιοπρόσεκτο, ας κοιτάξουν προσεκτικότερα, κάτω από τη φουστανέλα του Ανδρούτσου. Θα διαπιστώσουν ότι ξεπροβάλλει ένα ακόμη πόδι, ή μάλλον κάτι, που με την πρώτη ματιά δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για πόδι.

Τί έχει συμβεί;

Το 1966, ο γλύπτης Νικόλας, έχει δεχτεί παραγγελία από μια πόλη, για την κατασκευή ενός αγάλματος του Γεώργιου Καραϊσκάκη (σύμφωνα με άλλη εκδοχή του Μάρκου Μπότσαρη). Ο καλλιτέχνης κατασκευάζει το άγαλμα, αλλά το έργο του δεν γίνεται δεκτό από τους παραγγελιοδόχους, καθώς παρουσίαζε πρόβλημα στατικότητας και ο Νικόλας για να το λύσει, τοποθέτησε κάτω από τη φουστανέλα, αυτό το υποστήλωμα που μοιάζει με πόδι. Έτσι, αυτό το άγαλμα-εξάμβλωμα, κατέληξε άδοξα σε μια αποθήκη. Όχι για πολύ όμως…

Μόλις εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανέγερση ανδριάντα του Ανδρούτσου, με την ευκαιρία της μεταφοράς των οστών του στην Πρέβεζα, το αποτυχημένο κατασκεύασμα αφού ξεσκονίστηκε και «ψαλιδίστηκαν» λίγο τα…μουστάκια του (ο Καραϊσκάκης τα είχε κάπως…μεγάλα), έλαβε το όνομα «Οδυσσέας Ανδρούτσος» και όδευσε προς την Πρέβεζα, όπου κι έγινε τελικά δεκτό.

Σαν να λέμε δηλαδή: Τί Λοζάνη, τί Κοζάνη; Τί Καραϊσκάκης τί Ανδρούτσος;

Τόσο απλά…

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
  • Βεβήλωση από αδιαφορία και βεβήλωση από ενδιαφέρον
  • Γιατί έγιναν οι διώξεις των χριστιανών;
  • Φωτογραφικός γρίφος: Αναγνωρίζετε τον πασίγνωστο κύριο στη φωτογραφία;
  • Φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας
  • Κομμουνιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα (ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ, ΟΠΛΑ, ΕΠΟΝ)


  • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


    Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
    • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
    • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
    • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
    • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
    • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
    Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


    Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.




    Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
    • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
    • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
    • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
    • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
    • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
    • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
    • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
    • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
    Εικονίδια
    (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
    🙂
    &#x1F642;
    🙁
    &#x1F641;
    😉
    &#x1F609;
    😄
    &#x1F604;
    😜
    &#x1F61C;
    😠
    &#x1F620;
    🙄
    &#x1F644;
    😎
    &#x1F60E;
    😕
    &#x1F615;
    😵
    &#x1F635;

     
    Εναλλαγή σε εμφάνιση φορητής συσκευής