Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε

Διαδικτυακό κέντρο οτοστόπ (Carpooling) – Μειώστε τα έξοδα της καθημερινής σας διαδρομής

  26/05/2008 | 6.255 εμφανίσεις | Σχολιασμός

CarpoolingΠηγαίνετε καθημερινά στη δουλειά με το αυτοκίνητό σας αλλά τα έξοδα κίνησης έχουν αυξηθεί κατά πολύ; Περνάτε την Αττική Οδό και μουρμουρίζετε κάθε φορά που πληρώνετε τον υπάλληλο στα διόδια; Λέτε κάτι στα… κινέζικα όταν «εγκλωβίζεστε» σε μποτιλιάρισμα; Κι αν σας λέγαμε ότι υπάρχει λύση στα παραπάνω σας προβλήματα; Δηλαδή, και τα έξοδά σας να μειώσετε, και τη διαδρομή σας ευχάριστη να κάνετε, και την κίνηση να αποφορτίσετε, και να συμβάλετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Είναι απλό: κάντε carpooling.

Τι είναι το carpooling;
Μπορεί κάποιοι από σας ήδη να το κάνετε και να μην το ξέρετε. Το carpooling είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.
Tο carpooling, μάλιστα, αρχίζει να λαμβάνει μορφή μαζικού κινήματος, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι πολλά:
* Κάνει πιο ευχάριστη τη… βαρετή διαδρομή προς τη δουλειά ή οποιοδήποτε προορισμό.
* Μειώνει τα έξοδα για βενζίνη ή πάρκινγκ, αφού η συμφωνία συνήθως ορίζει ότι τα μοιράζονται οι συνταξιδιώτες.
* Είναι ένας οικολογικός τρόπος μετακίνησης που συμβάλλει στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η κίνηση των I.X. είναι η βασική αιτία, αφού ευθύνεται για το 62% των συνολικά εκπεμπόμενων υδρογονανθράκων, για το 63% των συνολικά εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου και για το 80% του συνολικά εκπεμπόμενου μονοξειδίου του άνθρακα…
* Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος ταξιδιού συγκρινόμενο με όλα τα συμβατά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μη φανταστείτε ότι είναι δύσκολο να βρείτε συνταξιδιώτη. Αρκεί να μπείτε στην ιστοσελίδα www.carpooling.gr και να δηλώσετε τη διαδρομή που κάνετε καθημερινά, είτε είστε οδηγός είτε θέλετε να καταλάβετε τη διπλανή θέση, αυτή του συνοδηγού.

Η πρωτοβουλία για το «διαδικτυακό κέντρο οτοστόπ» ξεκίνησε να υλοποιείται στη χώρα μας από τρεις φοιτητές, τον Γιώργο Σακελλάρη, την Παρασκευή Τσιάρα και τη Σταυρούλα Γάτσου. «Είναι μια ιδέα που θελήσαμε να φέρουμε στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι στο εξωτερικό έχει μεγάλη επιτυχία από το 1990 και σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εφαρμόζεται με συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις. Στην Ευρώπη έχει αρχίσει να γίνεται κίνημα με αρκετούς υποστηρικτές, ενώ στις ΗΠΑ σε πολλές Πολιτείες έχουν δημιουργηθεί λωρίδες κυκλοφορίας αποκλειστικά για αυτοκίνητα με πάνω από δύο ή τρεις επιβάτες (High Occupancy Vehicles)», λέει ο Γιώργος Σακελλάρης και συνεχίζει: «Η ιστοσελίδα ξεκίνησε με 10-15 άτομα, από εμάς και κάποιους φίλους μας.

Τα forums, όμως, στο ίντερνετ βοήθησαν πολύ στη διάδοση του νέου τρόπου μετακίνησης στην πόλη. Η δράση έγινε γνωστή διαδικτυακά και μέσα σε δύο μήνες τα μέλη έγιναν 100. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, τα μέλη μας φθάνουν τα 2.000 στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.200 μετακινούνται στην Αθήνα. Οι δε επισκέπτες του carpooling.gr φθάνουν τους 10.000 κάθε μήνα».

Το προφίλ των carpoolers και οι διαδρομές
Αν και ο κ. Σακελλάρης και η παρέα του σκέφτηκαν να υλοποιήσουν το carpooling στην Ελλάδα κυρίως για τους φοιτητές που ταξιδεύουν συχνά από την περιφέρεια στην Αθήνα και αντίστροφα, οι χρήστες προτίμησαν τις αστικές διαδρομές. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το δημιουργό του site, τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει κάποιος από την εφαρμογή του carpooling στις καθημερινές μετακινήσεις του -αφού τα έξοδα μοιράζονται- είναι πολλά.

Η ολοένα αυξανόμενη τιμή των καυσίμων και των διοδίων αποτελεί ένα σημαντικό έξοδο για πολλούς Αθηναίους. Επιπλέον, για τις διαδρομές προς και από το κέντρο υπάρχει ο πρόσθετος περιορισμός του δακτυλίου.

Οι υπερασπιστές του διαδικτυακού «οτοστόπ» είναι κυρίως 25 έως 35 ετών και στην πλειονότητά τους άνδρες. Οι πιο δημοφιλείς αστικές διαδρομές είναι Αθήνα – Πειραιάς αλλά κι εκείνες που διασταυρώνονται με την Αττική Οδό. Στις υπεραστικές τα πρωτεία έχει το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, για να γίνει κάποιος carpooler δεν αρκεί να δηλώσει μόνο τη διαδρομή του. Χόμπι, αγαπημένη μουσική και, κυρίως, το αν είναι καπνιστής ή μη καπνιστής συνθέτουν τα σημαντικότερα κριτήρια που θα καθορίσουν αν οι υποψήφιοι συνταξιδιώτες θα τα καταφέρουν να κάνουν μαζί τη διαδρομή.

Οσο για το βαθμό επικινδυνότητας που μπορεί να ενέχει ένα ταξίδι με έναν άγνωστο, ο κ. Σακελλάρης επισημαίνει: «Το site δεν φέρει καμία ευθύνη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε παράπονο από κανέναν και συνιστούμε πριν βρεθούν κάποιοι για να συνταξιδέψουν να πάνε για έναν καφέ, να γνωριστούν, να συζητήσουν. Εχουν προκύψει πολύ δυνατές φιλίες από αυτή την ιστορία. Αυτός που θα δηλώσει διαδρομή και θα δώσει τα στοιχεία του, ξέρει τι θέλει».

Πως ξεκίνησαν όλα…
H ιδέα του “διαδικτυακού κέντρου ωτοστόπ” πρωτοεμφανίστηκε στην Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα φοιτητών. Η ιδέα είχε μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία,… οι ανεξάρτητες πύλες τύπου carpooling.gr, που λειτουργούν μέχρι σήμερα, να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Με το carpooling.gr μπορείς να εκμεταλλευθείς τον οικονομικότερο τρόπο για να ταξιδέψεις προς κάθε γωνιά της Ελλάδας (και όχι μόνο).

Στην Ελλάδα, η ιδέα για την δημιουργία του του Ελληνικού carpooling ξεκίνησε στα τέλη του 2004 από ομάδα φοιτητών. Το κίνητρο ήταν απλά να προσφέρουν έναν εναλλακτικό και συνάμα τον πιο οικονομικό τρόπο για πραγματοποίηση ταξιδιών από την μια εώς την άλλη άκρη της Ελλάδας. Η πρώτη μορφή του site βγήκε στον αέρα τον Δεκέβριο του 2005, από τις πρώτες κιόλας μέρες η ιδέα άρχισε να γοητεύει τον Ελληνικό κόσμο και να γίνεται σιγά σιγά αποδεκτή.

Στα μέσα του 2006 βγήκε στον αέρα η 2η έκδοση του site, η ομάδα του carpooling συνεχίζει να εργάζεται και να βελτιώνει τις υπηρεσίες του carpooling.gr και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι σε απλές ιδέες κρυβονται έξυπνες λύσεις…

H ιστορία του carpooling στην Ελλάδα…

  • Αύγουστος 2004: ξεκίνησε να ωριμάζει η ιδέα για την δημιουργία της πρώτης ανεξάρτητης πύλης carpooling στην Ελλάδα από την ομάδα του carpooling.gr
  • Δεκέβριος 2005: μετά από ένα χρόνο ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την υλοποίηση της υπηρεσίας, βγαίνει στον αέρα η πρώτη διαδικτυακή πύλη, η αρχική της ονομασία: comewithme.gr
  • Ιανουάριος 2006: το carpooling.gr κάνει την εμφάνισή του στο Ελληνικό διαδίκτυο, η πρώτη έκδοση της υπηρεσίας προσέφερε πολλά στους χρήστες οι οποίοι το αγκάλιασαν από την αρχή της ύπαρξής του.
  • Ιούλιος 2006: τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των μελών του carpooling.gr μας βοήθησαν στο να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της δεύτερης έκδοσης του carpooling.gr. H δεύτερη έκδοση του carpooling.gr βγαίνει στον αέρα με νέες υπηρεσίες (Interactive maps, wish list,…)
  • Ιανουάριος 2007: το carpooling.gr κλείνει το πρώτο χρόνο της ζωής του. Η ιδέα του carpooling και τα οφέλη που προσφέρει στην ζωή μας και στο περιβάλλον προκαλούν το ενδιαφέρον του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το carpooling γίνεται γνωστό και εμείς, η ομάδα του carpooling.gr ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια με νέες ιδέες για το carpooling.gr…


Το :

α) είναι δωρεάν

β) είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να ταξιδεύεις

γ) προσφέρει απλά το μέσο για να βρεις συνταξιδιώτη

H ιδέα του

1. Οργάνωσε το ταξίδι σου μερικές μέρες πριν…
2. Καταχώρησέ το στο carpooling.gr [Προσφέρω ταξίδι…]
3. Άσε να επικοινωνήσουν μαζί σου όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν την ίδια διαδρομή (μοιράσου τα έξοδα του ταξιδιού και την παρέα του συνεπιβάτη σου…)

ή

1. Καταχώρησέ στο carpooling.gr την επιθυμία σου για κάποιο ταξίδι [Ζητάω ταξίδι]
2. Άσε να επικοινωνήσουν μαζί σου όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν το ίδιο ταξίδι (μοιράσου τα έξοδα του ταξιδιού και την παρέα του συνεπιβάτη σου…)

Πηγές: carpooling.gr | inout.gr

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
  • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
  • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
  • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
  • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
  • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.




Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
  • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
  • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
  • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
  • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
  • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
  • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
  • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
  • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
Εικονίδια
(αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
🙂
&#x1F642;
🙁
&#x1F641;
😉
&#x1F609;
😄
&#x1F604;
😜
&#x1F61C;
😠
&#x1F620;
🙄
&#x1F644;
😎
&#x1F60E;
😕
&#x1F615;
😵
&#x1F635;

 
Εναλλαγή σε εμφάνιση φορητής συσκευής